Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj pošle na Ukrajinu zdravotnické vybavení

Liberecký kraj chce poslat na Ukrajinu zdravotnické přístroje a další vybavení pro nemocnice ve Vinnycké oblasti. Humanitární dar připravuje Krajská nemocnice Liberec. Jde o vybavení, které nemocnice nahradila modernějším, stále ale může sloužit a ukrajinským nemocnicím podobné přístroje a vybavení chybí. U příležitosti podepsání dohody o spolupráci mezi Libereckým krajem a Vinnyckou oblastní státní správou to dnes novinářům řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Vinnycká oblast je jednou z 24 samosprávných oblastí Ukrajiny, leží na jihozápadě země a na jihu sousedí s Moldavskem. V regionu žije kolem 1,7 milionu lidí.

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis dnes řekl, že Ukrajina podobnou pomoc potřebuje. "Kvůli ruské agresi skoro denně máme oběti na straně ukrajinských vojáků a nemocnice opravdu potřebují pomoc," řekl. I když jsou podle něj nedostatkem vybavení postiženy zejména nemocnice na východě země i pomoc pro zařízení v západněji položené Vinnycké oblasti je podle něj významná. "I tam se léčí ukrajinští vojáci," dodal Perebyjnis.

"Chceme pomoci zdravotnictví na Ukrajině, které není v dobré kondici. Nejsou to žádné staré přístroje, ale funkční přístroje, zejména monitorovací z ARO, připravují se i pojízdné rentgeny, monitory na artroskopie, jsou to přístroje, které nutně potřebují a nemají. Také elektricky ovládané postele," popsal humanitární dar náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Pacienti v liberecké nemocnici podle něj o nic ochuzeni nebudou. "Nemocnice pořizuje nové moderní přístroje a tyto posíláme tam, kde jsou potřeba. Je to obdoba toho, jak nám v 90. letech pomohli Švýcaři," dodal Sobotka. Liberecká nemocnice chce také ukrajinskému zdravotnickému personálu nabídnout dlouhodobé stáže.

Smlouva s ukrajinským regionem je podle Půty standardní smlouvou o spolupráci. Počítá se spoluprací nejen ve zdravotnictví, ale také například v oblasti podnikání, kultury, umění nebo i veřejné správy. "My máme možnost už více než 25 roků čerpat ze zkušeností a ze spolupráce se švýcarským kantonem St. Gallen, pro řadu oblastí je to velice inspirativní. Myslím si, že máme v této oblasti určitý dluh a na Ukrajině se chystá řada reforem, které se týkají samosprávy a věcí, které už máme za sebou. Myslím si, že bychom v této oblasti, když bude zájem, mohli poskytnout své zkušenosti," řekl hejtman.

Autoři | Foto chelorg.com

Štítky Liberecký kraj, Ukrajina, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, zdravotnictví, Přemysl Sobotka, Moldavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pošle na Ukrajinu zdravotnické vybavení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.