Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V sociální oblasti chybí desítky pečovatelek. Pávek se za jejich platy stydí

V domovech pro seniory a dalších zařízeních poskytujících péči v Libereckém kraji chybí desítky pečovatelek. Kvůli nízkým výdělkům, které neodpovídají náročnosti jejich práce, se nedaří nové síly přijmout a udržet.

Problém se získáním nových pečovatelek mají například v Turnově. Město provozuje domov důchodců se zhruba 70 lůžky.

„Dříve si organizace mohla vybírat toho nejlepšího z žadatelů o práci. Teď je stav takový, že za každého, kdo přijde, jsme rádi," uvedla místostarostka města Petra Houšková. Podle ní by potřebovali pět pečovatelek. „Péči se nám zatím daří zajistit, je to ale na hraně," dodala.

Zapracovat nové pracovníky je podle ní náročné, musí projít odborným vzděláváním a praxí pod dohledem. „Je problém sehnat někoho, kdo u této práce vydrží," řekla.

Řada uchazečů končí ve zkušební době, neboť jde o fyzicky i psychicky náročnou práci. Navíc je špatně ohodnocena. „Loni jsme sice navýšili platy asi o 1000 korun na hrubé mzdě. Nevyrovná se to ale tomu, co dostanou za práci v průmyslu za osm hodin," dodala Houšková.

Mzdy jsou za hranicí slušnosti, říká Pávek

Průměrný plat pečovatelek v Turnově je mezi 16 až 17 tisíci korunami.

Za ostudné považuje platy pečovatelek ředitel krajského domova důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem Petr Pávek. „Jsou za hranicí slušnosti. Tabulkově platy vyčerpávám, kam až to jde, ale pořád se za to stydím. Měly by dostávat více," uvedl Pávek.

Průměrná mzda pečovatelek v krajských domovech důchodců je 17 469 korun, z toho výše tarifní mzdy je 14 488 korun. Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) a odbory nedávno upozornily na omezování péče o seniory a postižené v seniorských domovech a dalších zařízeních.

V republice chybí několik tisíc pečovatelek a pečovatelů. „I když problémy jsou, nedochází ke snižování kvality péče v příspěvkových organizacích Libereckého kraje. Nedostatek personálu uživatelé našich služeb nepociťují a nemá vliv na přijímání nových klientů," řekl náměstek libereckého hejtmana Pavel Svoboda (ČSDD).

Raději půjdou do továrny

Ředitelka libereckého centra zdravotní a sociální péče Lenka Škodová uvedla, že těžko mohou konkurovat firmám v průmyslu, které díky oživení ekonomiky potřebují další pracovníky. „Obáváme se toho, že nám začnou zaměstnanci utíkat do firem, kde nabízejí o 7 až 10 tisíc korun větší mzdy, což se poslední rok děje," uvedla Škodová.

Zaměstnanci, kteří odešli, podle ní dnes pracují v továrnách. Sehnat nové je stále těžší. „Práce v sociálních službách je rok od roku velice náročná, jak psychicky, ale i fyzicky, protože zdravotní stav našich klientů se zhoršuje, a tím pádem i péče o tyto klienty je mnohem náročnější," dodala.

Ministerstvo práce připravilo návrh nařízení, které by mělo od července zrušit tři z devíti platových tabulek. Zaměstnanci v sociálních službách by si tak měli polepšit na platech zhruba o pět procent. Asociace a odbory to považují za nedostatečné. Žádají, aby se odměňování řídilo zdravotnickými tarify s vyššími částkami. S požadavkem zatím neuspěly.

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky Petr Pávek, domov pro seniory, Liberecký kraj, Turnov, sociální služby, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sociální oblasti chybí desítky pečovatelek. Pávek se za jejich platy stydí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.