Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Specializovaná nemocnice ve Vysokém připravuje modernizaci

Specializovaný Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku připravuje modernizaci a rozšíření. Pracoviště, kde mimo jiné loni operovali i pořezané prsty tenistky Petry Kvitové, přestává kapacitně stačit. Nemocnice proto připravila projekt modernizace pavilonu B a výstavbu nového pavilonu E za 83 milionů korun. Stát přispěje 60 miliony, zhruba čtyři miliony přidá Liberecký kraj.

"Město Vysoké nad Jizerou požádalo na začátku roku Liberecký kraj o pomoc při financování obnovy své příspěvkové organizace. Z provozního, prostorového a hygienického hlediska přestává ústav vyhovovat dnešním požadavkům moderní medicíny, a proto rada kraje souhlasila s tím, že projekt bude spolufinancovat," vysvětlil důvody podpory náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). I když považuje ústav za velmi významný, větší podporu podle něj kraj dát nemohl. "Vzhledem k tomu, že musíme dodržovat legislativu de minimis, je toto maximum, které můžeme poskytnout," dodal náměstek.

Nemocnice ve Vysokém je specializovaným pracovištěm, kde už více než 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Zařízení má 52 lůžek. Tamní lékaři se zaměřují nejen na poranění, ale i na léčbu degenerativních a vrozených vad. Velkou část operací představuje ošetření poškozených dětských rukou, na něž se specializuje primářka Alena Schmoranzová. Nedávno získal ústav speciální aparát k léčbě srostlých prstů u dětí, jako první v zemi má také například aparát pro léčbu vývojových vad u dětí, konkrétně deformovaného zápěstí.

Poptávka po službách ústavu se za posledních deset let zvýšila o třetinu. Loni bylo ve Vysokém hospitalizováno 3935 pacientů, ambulantně tam ošetřili dalších 24.113 pacientů. Z Libereckého kraje pochází zhruba čtvrtina hospitalizovaných a třetina ambulantních pacientů. Nedostatečná kapacita i nevyhovující prostory by měla vyřešit naplánovaná modernizace. Projekt počítá s výstavbou nového pavilonu E se 14 dvoulůžkovými pokoji, modernizací by měl projít i lůžkový pavilon B, ale také například kuchyně.

Autoři | Foto Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou

Štítky nemocnice, Vysoké nad Jizerou, Přemysl Sobotka, pavilon, projekt, Liberecký kraj, Petra Kvitová, okres Semily, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Specializovaná nemocnice ve Vysokém připravuje modernizaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.