Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj koupí pozemky na letišti. Chce sem přestěhovat záchrannou službu

Dohady kraje s Liberce jsou u konce. Kraj pozemky na letišti koupí za necelé čtyři miliony korun. Chce na nich vybudovat zázemí pro záchranáře s garážemi pro sanitky, které tak budou moci být na letišti nepřetržitě. Po dostavbě by se sem měla záchranka kompletně přestěhovat z vily v Klostermannově ulici.

„Liberecký kraj dlouhodobě usiloval o to, aby záchranka měla na letišti svoje zázemí,“ řekl Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro zdravotnictví. „V situaci, kdy je člověk ohrožen na životě je každá vteřina drahá a stabilní přítomnost sanitky na růžodolském letišti proto má smysl,“ vysvětluje náměstek Sobotka.

Kraj pozemky chtěl dlouhodobě. Převod do vlastnictví kraje ale oddalovalo jednání s městem a také věcné břemeno, které na pozemcích bylo.

„Kraj musel vyřešit problematiku výmazu věcného břemene, které by zatěžovalo předmět prodeje a bránilo by k vybudování nového zázemí,“ objasnila překonané úskalí statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Složité bylo i jednání s městem. „I přesto, že se jedná o veřejně prospěšný projekt, trvalo Statutární město Liberec na prodeji pozemků za tržní cenu,“ vysvětlil Přemysl Sobotka. „Nicméně žádná cena za lidský život není vysoká, a proto Liberecký kraj za možnost vytvoření lepších podmínek pro zdravotníky záchranné služby městu zaplatil 3.754.052 korun,“ dodal.

Záměr odkupu pozemků odsouhlasilo i krajské zastupitelstvo. „Po převedení ploch do vlastnictví kraje a po následné výstavbě prostor zázemí opustí Zdravotnická záchranná služba LK prvorepublikovou vilu v liberecké Klostermannově ulici,“ uzavřela mluvčí úřadu Andrea Fulková.

Autoři | Foto Krajský úřad

Štítky Liberecký, kraj, Záchranná služba, letiště, pozemek, zdravotnická záchranná služba, Liberecký kraj, Liberec, Přemysl Sobotka, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj koupí pozemky na letišti. Chce sem přestěhovat záchrannou službu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.