Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj odvolal ředitele záchranné služby. Jako důvod uvádí manažerské nedostatky

Vedení Libereckého kraje se rozhodlo odvolat k 31. srpnu z funkce ředitele krajské záchranné služby Vladimíra Hadače. Jako důvod uvádí manažerské nedostatky a špatnou komunikaci směrem k zaměstnancům. Novináře o tom dnes informoval náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Hadač vedl záchrannou službu od března 2014, rozhodnutí kraje komentovat nechce.

"Zatím jsem žádné oficiální odvolání nedostal, tak se k tomu nebudu vyjadřovat," řekl. Nový ředitel podle Sobotky vzejde z výběrového řízení, uzávěrka bude 13. října. Do té doby bude příspěvkovou organizaci kraje řídit lékařský náměstek záchranné služby Jan Lejsek.

Záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech, zaměstnává 350 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Loni hospodařila zhruba s 310 miliony korun. Kraj na činnost záchranné služby podle Sobotky přispívá ročně 170 miliony korun. O odvolání ředitele rozhodla rada kraje na základě auditu, který přezkoumal hospodaření záchranné služby od roku 2013, kdy se podobná hloubková kontrola dělala naposledy. "Ekonomická situace je daleko příznivější než byla v roce 2013, kdy docházelo k poněkud nestandardním ekonomickým momentům na záchrance. Přesto bylo v auditu jasně sděleno, že manažerské nedostatky existují a vázne komunikace se zaměstnanci a kolegy doktory," uvedl Sobotka.

Podle hejtmana Martina Půty (STAN) přetrvává problém v nesystémovém plánování investičních akcí. "Je připravena řada řada nových investic do autoparku a výjezdových základen a my potřebujeme, aby se na nich začalo konečně intenzivně pracovat a záchrannou službu řídil někdo se stoprocentním nasazením," uvedl hejtman.

S auditem se Hadač podle svých slov zatím neseznámil. "Dostal jsem informaci, jak dopadl, ale nemohli jsme se k auditu vyjadřovat ani jako organizace, protože jsme ho nedostali k projednání," řekl dnes.

Záchranná služba není jediným krajským zdravotnickým zařízením, které bude mít letos nového ředitele. Do konce srpna se mohou hlásit zájemci o funkce generálních ředitelů liberecké a českolipské nemocnice. Na začátku roku nedobrovolně skončil ředitel českolipské nemocnice Jaroslav Kratochvíl, vedení kraje mu vyčítalo špatnou komunikaci s libereckou nemocnicí. Řízením nemocnice byl pověřen Pavel Marek, který předtím působil jako vrcholný manažer ve sklářském průmyslu. Neshody s ním ale byly jedním z důvodů, proč na začátku léta oznámil rezignaci také ředitel nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný.

Autoři | Foto ZZSLK

Štítky Liberec, Liberecký kraj, ZZSLK, odvolání, Přemysl Sobotka, zdravotnická záchranná služba, ODS, nemocnice, Martin Půta, Jaroslav Kratochvíl, Pavel Marek, Luděk Nečesaný, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj odvolal ředitele záchranné služby. Jako důvod uvádí manažerské nedostatky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.