Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká nemocnice bude mít druhou magnetickou rezonanci

Krajská nemocnice v Liberci bude mít druhou magnetickou rezonanci, včetně stavebních úprav přijde na 59 milionů korun. Pro pacienty by to mělo zkrátit čekací lhůtu na vyšetření, která se dnes pohybuje kolem osmi až 12 týdnů, moderní přístroj ale také zrychlí a zpřesní diagnostiku. Díky o deset centimetrů většímu otvoru bude možné přístrojem vyšetřit i obézní pacienty vážící více než 140 kilogramů.

Liberecká nemocnice získala na pořízení nových přístrojů 157 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Druhá magnetická rezonance bude největší investicí. "Naše současná rezonance je z roku 2009 a s omezenou výbavou, proto nejsme schopni dělat všechna vyšetření," řekl již dříve lékařský ředitel Richard Lukáš. Nový přístroj podle něj umožní vyšetřit prakticky všechny části těla včetně funkčního vyšetření mozku.

"Magnetická rezonance, kterou se chystáme pořídit, je v dnešní době standardním přístrojem, ovšem se špičkovým hardwarovým i softwarovým vybavením. Naši stávající předčí především v diagnostických možnostech. Nabídne vyšetření celého spektra lidských orgánů, včetně dutiny břišní, pánevní oblasti, nervových drah. Umožní také včasné odhalení nádorů prostaty a mnohé další," popsal výhody nového přístroje primář radiodiagnostického oddělení Ladislav Endrych.

Stavební práce nutné pro umístění rozměrného přístroje už začaly. Přístavba pro rezonanci vzniká ve spodní části Pavilonu interních oborů a zázemí v ní v prvním patře najde i rehabilitace, která potřebuje rozšířit prostory. "Stavba bude dokončena v polovině prosince, magnetická rezonance bude kompletně připravena do konce prvního čtvrtletí roku 2018. Nejčastěji bude sloužit pro potřeby neurochirurgie, neurologie, kardiologie, ortopedie a traumacentra," uvedl Lukáš Císař z investičního oddělení nemocnice.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, vlastní ji kraj, města Liberec a Turnov. Slouží nejen 440 tisíc obyvatelům kraje, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Od 1. ledna 2014 se nemocnice sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov. Vzniklo tak zdravotnické zařízení s 1126 lůžky, které zaměstnává 2450 lidí. Nemocnice loni dosáhla výnosů 2,961 miliardy korun a její hospodaření skončilo čtrnáctimilionovým ziskem.

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky Liberec, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, magnetická rezonance, pacient, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice bude mít druhou magnetickou rezonanci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.