Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dokumentace na nový pavilon nemocnice Liberec bude stát 53 milionů korun

Krajská nemocnice Liberec vybrala firmu, jež pro ni zpracuje projektovou dokumentaci plánovaného pavilonu urgentní medicíny. Za dokumentaci zaplatí 53 milionů Kč. S vítězem soutěže dnes vedení nemocnice podepsalo smlouvu, materiály vytvoří studio SIAL. Výstavba by měla začít v roce 2019 a hotovo by mělo být o tři roky později. Novinářům to řekl Petr Moos, člen představenstva nemocnice odpovědný za její modernizaci.

Výstavba nového pavilonu by včetně úroků a DPH neměla stát víc než 1,75 miliardy korun. Na financování se budou podílet všichni akcionáři nemocnice. Liberecký kraj dá miliardu, město Liberec přes 212 milionů korun a Turnov bezmála 135 milionů. Dalších 400 milionů doplatí nemocnice. Projekt doznal proti původním plánům několika změn. "Podlaží, která se týkají urgentní medicíny, jsou drahá a my jsme z toho vytáhli doplňkové služby, jež lze stavět s levnější konstrukcí," uvedl Moos. Zvlášť by tak měly být centrální laboratoře a jiné umístění má i parkovací dům pro zhruba 140 aut. "Díky provedeným změnám také vyhovíme požadavkům památkářů, aby byla zachována urbánní linka Kristiánovy ulice," dodal.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Pavilon urgentní medicíny nutně potřebuje. Jednotný příjem nemocnice dosud nemá, stejně tak ani centrální laboratoře. Nedostatečný je i počet míst k parkování. Činnost nemocnice také komplikuje to, že oddělení jsou roztříštěná do 35 objektů, které nevyhovují ani stavebně. "Stavební stav této nemocnice je velmi povážlivý, protože průměrné stáří budov je 70 let a řada budov nutí ke kompromisu," uvedl lékařský ředitel nemocnice Richard Lukáš. Podle něj požadovaný rozsah služeb jsou schopni zajistit jen díky různým improvizacím. "Například operační sály máme i v pavilonu následné péče," upozornil. Dosavadní řešení označil za flikování, třeba pro pořízení další magnetické rezonance musí nyní k interně přistavět další budovu.

Pavilon urgentní medicíny v dolní části areálu by měl být šestipodlažní. Ve čtyřech patrech bude centrální příjem, operační sály, kardiocentrum, ARO, JIP, neurologie, iktová jednotka či traumacentrem a ve dvou nejvyšších patrech pokoje se 130 kůžky. Budova centrálních laboratoří by měla být čtyřpatrová a vyrůst by měla naproti pavilonu v Kristiánově ulici vedle plánovaného parkovacího domu.

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky Liberec, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, modernizace, stavba, pavilon, lékařství, Petr Moos, SIAL, Liberecký kraj, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokumentace na nový pavilon nemocnice Liberec bude stát 53 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.