Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vracíme se o dvacet let zpět. Liberecký kraj kritizuje tendr na provoz vrtulníků záchranky

Liberecký kraj kritizuje podmínky veřejné zakázky, kterou minulý týden vypsalo ministerstvo zdravotnictví na provozování vrtulníků letecké záchranné služby (LZS) po roce 2021. Liberecký kraj se obává výrazného zhoršení kvality služby.

„Podmínky jsou pro Liberecký kraj nevyhovující a leteckou záchrannou službu posílají o 20 let zpět," řekl náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

Letecká záchranná služba vzlétá v republice z deseti základen. V Plzni a v jihočeské Bechyni ji provozuje armáda, v Praze a v Brně policie. Šest zbývajících mají na starosti tři soukromé firmy - Ústí nad Labem, Liberec a Hradec Králové firma DSA, Jihlavu a Ostravu HAT a Olomouc ATE. Nově bude víc soukromých, policie bude dál obhospodařovat pražskou základnu a armáda plzeňskou. Vláda před dvěma lety zvažovala, že svěří provoz LZS státnímu podniku, nakonec ale od záměru ustoupila. Hodnota nové zakázky zakázky je asi 3,8 miliardy korun bez DPH.


„Ministerstvo tendr vypsalo s velmi specifickým zadáním: případný nový provozovatel na výjezdové základně Liberec není povinen zajišťovat vybavení vrtulníku pro speciální záchranné práce," uvedl Sobotka. Liberecký kraj je ale značně členitý, záchranná služba i horská služba v kraji mají proto vycvičené týmy, které s vrtulníkem létají, slaňují a zachraňují v náročném terénu. „Naši obyvatelé by podle podmínek tendru byli nuceni na lékařskou pomoc čekat o desítky minut déle," dodal.

Vypsání výběrového řízení podle současných kritérií může podle Sobotky přinést omezení dostupnosti přednemocniční neodkladné péče. „Respektujeme, že ministerstvo nechce zřizovat nové speciálně vycvičené týmy na dalších místech České republiky. Proč ale chtějí omezit práci těch, kteří fungují, jsou vycvičení, reálně existují a zachraňují lidské životy v Libereckém kraji?" řekl Sobotka.

Letecká záchranná služba Liberec

Letecká záchranná služba Liberec funguje od roku 1993. Základna vznikla jako osmnáctá v tehdejším Československu, i proto je označení libereckého vrtulníku Kryštof 18. Se specializovanými týmy létá liberecká záchranka do nepřístupného terénu již od roku 1997. Loni startoval vrtulník k 550 případům nejen v Libereckém kraji, ale létá i do středních Čech a Královéhradeckého kraje. Liberecký kraj podle Sobotky letecké specialisty potřebuje, protože řada míst je po zemi dostupná jen velmi těžko.

Autoři | Foto HS Krkonoše

Štítky zdraví, záchranná služba, Liberecký kraj, vrtulníky, provoz vrtulníků, letecká záchranná služba, Přemysl Sobotka, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Liberec, ODS, Praha, Brno, Plzeň, Bechyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vracíme se o dvacet let zpět. Liberecký kraj kritizuje tendr na provoz vrtulníků záchranky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.