Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nemocnice má centrální interní příjem, zrychlí ošetření

Krajská nemocnice Liberec dnes otevřela centrální interní příjem. V kraji je to zatím jediné pracoviště tohoto druhu a je jedním z mála i v republice. Jeho vybudování stálo nemocnici přes sedm milionů korun. Pracoviště by mělo urychlit ošetření pacientů, kteří potřebují okamžitou pomoc.

Novinářům to řekl přednosta centra interních oborů Tomáš Klimovič. Příjem je určený hlavně pro pacienty s náhlými interními, kardiologickými a neurologickými obtížemi. Denně jich v liberecké nemocnici vyšetří až 50.

"K třídění pacientů budeme používat takzvaný triážový systém. U pacienta stanovíme diagnózu a dle naléhavosti stavu ho ošetříme. Vše se díky koncentraci péče na jedno místo zrychlí v řádech desítek minut," uvedl Klimovič. K rychlejšímu vyšetření pomůže také nová technika, přímo na příjmu jsou například laboratorní analyzátory k vyšetření krve. "Základní výsledky máme do několika minut," uvedla staniční sestra Alena Gürtlerová. Dosud byla krev posílána do laboratoří a na výsledek lékaři čekali i přes půl hodiny.

Moderní pracoviště vzniklo v přízemí budovy B, kde měla příjem interna. "Staré prostory byly stísněné s malým komfortem pro pacienty i personál," uvedl Klimovič. Výhodou pro pacienty je i vytvoření recepce. Když dříve někdo přišel, tak seděl v čekárně a nevěděl, kdy přijde na řadu. "Byl jakoby od nás odříznut. Teď má kontakt s proškolenou sestřičkou, která je na recepci. Udělá základní triáž, a pokud se jí pacient nezdá, tak si ho sama vyšetří a poradí se s lékařem," řekla Gürtlerová.

Příjem pacientů s interními diagnózami usnadní práci také záchranné službě. "Například u pacienta s dušností nebude muset rozlišovat, zda jde o srdeční slabost nebo zápal plic, ale nemocného přiveze na jedno příjmové místo v nemocnici," uvedl přednosta kardiocentra Rostislav Polášek. Jeho slova potvrzuje i lékařský náměstek krajské záchranné služby Jan Lejsek. "Pro nás to je změna k lepšímu. Nemusíme pacienty distribuovat na jednotlivá oddělení nebo ambulance a tolik se zaobírat diagnostikou příčiny toho zdravotního stavu. I pro pacienta to bude zrychlení péče," uvedl.

Na urgentním centru bude v každé službě zastoupený internista, kardiolog a mladší lékař. "Neurologové budou docházet na příjem na konzilia," uvedl vedoucí lékař centrálního příjmu Zdeněk Krejzar. Lékaře doplní čtyřčlenný tým zdravotnických záchranářů a zdravotních sester. Centrální interní příjem má šest lůžek vybavených přístroji na monitorování vitálních funkcí, EKG, defibrilátory, infuzními pumpami s dávkovači nebo moderními lůžky pro pacienty. Kromě toho jsou zde i čtyři křesla pro pacienty s lehčími diagnózami.

Liberecká nemocnice, která je největším zdravotnickým zařízením v kraji, vytvoření centrálního interního příjmu zvažovala už od roku 2010. Je mezikrokem k jednotnému příjmovému centru pro celou nemocnici. Takzvané emergency chce mít krajská nemocnice do pěti let. Nemocnice má momentálně ještě jedno centrum pro vícero oborů, a to pro úrazy a chirurgii.

Zdroj: ČTK

Štítky pacient, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, lékař, Rostislav Polášek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice má centrální interní příjem, zrychlí ošetření  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.