Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Záchranka dostane 20 nových sanitek Mercedes Benz

Záchranná služba v Libereckém kraji dostane do konce listopadu 20 nových sanitek. Získala je díky evropské dotaci, poprvé bude mít ve vozovém parku mercedesy. Vítěz soutěže za ně dostane 79,6 milionu korun. Jde o očekávanou cenu. Původní odhad zakázky byl jen o málo vyšší - 79,86 milionu.

Ředitel předpokládá, že sanitky dostanou ve dvou etapách v říjnu a listopadu. Hned ale do provozu nepůjdou. "Musíme je naprogramovat kvůli komunikacím a dovybavit technologiemi. A pak musí být školení řidičů, protože se dostanou na úplně jinou úroveň," uvedl krajský ředitel záchranné služby Vladimír Hodač. Nové sanitky mají lepší technické parametry pro jízdu, jsou bezpečnější a lépe zvládají jízdu v náročných terénech.

Vozy Mercedes Benz 319 CDI KA s pohonem na všechna čtyři kola nahradí dosluhující volkswageny. "Ze stávajících aut vybereme nejlepší a vytvoříme z nich zálohu," dodal ředitel záchranné služby. V současnosti mají záchranáři v kraji k dispozici 43 vozů, z toho 16 jsou doktorská auta.

Záchranná služba v posledních letech nové sanitky nenakupovala, poslední nové jsou z roku 2012. Nejstarší vozy jsou z roku 1999 a jsou na hranici životnosti, najeto mají i 350.000 kilometrů.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003, má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. Zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Ročně vyjedou záchranáři k více než 60.000 případů. Záchrannou službu letos kraj dotuje 184,6 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Mercedes-Benz, zdravotnická záchranná služba, Liberecký kraj, Volkswagen, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranka dostane 20 nových sanitek Mercedes Benz  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.