Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tropický pátek: kolabující lidé a skláři ve sprše

Plná koupaliště, teploty přesahující třicet stupňů Celsia a kolabující Liberečáci. Tropické teploty v Libereckém kraji trápí dnes skláře i řidiče v městské dopravě, horko je i v továrnách. Přibývá pacientů, kteří kvůli horku zkolabovali a museli vyhledat lékařskou pomoc.

Ohroženi jsou hlavně starší lidé, záchranná služba ale vozí i mladé lidi, kteří kolabují ve městě, protože nedodržují správný pitný režim.

Podle vedoucího interního příjmu liberecké nemocnice Zdeňka Krejzara je vždy třetí den panujících veder kritičtější, protože se začínají projevovat známky dehydratace. "Ohroženi jsou starší pacienti, kteří nemají pocit žízně, což se v horkém počastí projeví jejich kolapsem a potom lidé, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých," řekl Krejzar. Denně na interním příjmu ošetří okolo 60 pacientů s různými obtížemi, nelze ale podle něj říci, kolik jich je primárně z vedra. V nadcházejících dnech by se podle něj lidé, kteří mají kardiovaskulární onemocnění, měli vyvarovat pobytu na slunci, větší námaze a především by měli dbát na pitný režim.

V Libereckém kraji dnes na některých místech ukazovaly teploměry i přes 34 stupňů Celsia a o víkendu mají vedra pokračovat.

Při teplotách přes 60 stupňů Celsia musí v těchto tropických dnech pracovat čeští skláři. Třeba ve firmě Ajeto v Lindavě na Českolipsku mají skláři přímo u pecí sprchu, aby se mohli zchladit, víc pijí a mají častější přestávky. Stoupá také spotřeba sodovky i ledu, lidé si ho dávají i do kbelíků a korýtek k pecím, chladí si tam ruce, než nabírají sklo z pece. "Přes víkend, kdy má být nejhůř, máme naštěstí zavřeno, zvažujeme ale že bychom příští týden posunuli pracovní dobu o hodinu dřív na pátou ranní," řekl ředitel sklářské společnosti Jaroslav Turnhöfer.

Krušné dny zažívají řidiči v městských autobusech. Teploty v kabinách často překračují čtyřicetistupňovou hranici a jejich služba se dá přirovnat k obsluze vyhřáté sauny. Dopravní podnik proto řidiče zásobuje balenou vodou, isotonickými nápoji a v případě únavy nebo jakékoliv indispozice doporučuje okamžité střídání.

„V těchto exponovaných dnech může řidič požádat dispečink provozu při sebemenší zdravotní indispozici o okamžité vystřídání ve službě. Což by mělo být vzhledem k bezpečnosti ostatních samozřejmostí. Zaměstnanec je nahrazen právě zálohou. Na uvážení řidiče pak zůstává, zda se do služby vrátí nebo zda je nutná návštěva lékaře,“ řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

S využitím ČTK

Štítky stupeň Celsia, pacient, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, pec, AJETO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropický pátek: kolabující lidé a skláři ve sprše  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.