Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysoké teploty mají první oběť v Libereckém kraji

V Jizerských horách dnes zemřel starší muž po kolapsu způsobeném fyzickou námahou v tropických teplotách. Informovala o tom mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Moravcová. Meteorologové vyhlásili v Ústeckém kraji smogovou situaci kvůli vysoké koncentraci ozónu.

V horách na Jizerce zasahovala letecká záchranná služba dnes po poledni. "Muž ve věku přes devadesát let měl po fyzické námaze kolaps s následnou zástavou srdce. Zemřel po resuscitaci," uvedla mluvčí.

Sanitky vyjíždějí častěji než v jiných dnech v celém regionu. Zdravotníci ústecké Masarykovy nemocnice varovali před kolapsy z veder. "Lidé by měli pravidelně během dne doplňovat do těla dostatečné množství tekutin, minimálně dva a půl litru nealkoholických nápojů. Starší a nemocní lidé by se měli v těchto dnech vyvarovat nadměrné fyzické zátěži, a to zejména na přímém slunci," upozornila primářka Emergency Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Jana Bednářová.

Meteorologové v Ústeckém kraji vyhlásili odpoledne smogovou situaci kvůli vysokým koncentracím ozonu, která může ztížit dýchání u starších a nemocných lidí nebo u dětí.

Ve vzduchu je více takzvaného troposférického ozonu, než je prahová hodnota 180 mikrogramů na metr krychlový. Koncentrace tohoto ozonu by přes noc měla podle meteorologů klesnout pod uvedený limit. V neděli podle předpovědi se znovu dostane koncentrace ozonu nad limit a smogová situace potrvá.

Zdroj: ČTK

Štítky Jizerské hory, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., Jana Bednářová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoké teploty mají první oběť v Libereckém kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.