Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jablonecká nemocnice vyměnila 150 starých lůžek za nová

Nemocnice v Jablonci vyměnila skoro 40 procent lůžek a stolků pro pacienty. Elektricky polohovatelná lůžka nahradila nevyhovující mechanické postele, nejstarší byly z roku 1994. Nemocnice pořídila 150 nových lůžek pro oddělení chirurgie, interny a centra doléčování a rehabilitace.

Zároveň k nim koupila 150 nových výškově nastavitelných pacientských stolků. "Nahradily stolky zhruba staré kolem 15 let," řekla mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. Nová lůžka a stolky zaplatila nemocnice v rámci evropského projektu za 6,75 milionu korun.

Zastaralé postele se jablonecká nemocnice snaží měnit průběžně, například v roce 2012 pořídila osm lůžek na chirurgickou jednotku intenzivní péče. "Jsou ještě pokoje, kde bude postupně výměna nutná. Uvidíme podle aktuálních finančních možností," uvedla mluvčí.

Letos v Libereckém kraji lůžka pro pacienty výrazně obměnila také nemocnice v České Lípě, 100 z 475. Dosloužilé mechanické postele nahradily elektricky polohovatelná nemocniční lůžka s nočním stolkem a s integrovanou jídelní deskou. Výměna už byla nutná, nejstarší používaná lůžka byla dokonce z roku 1981. "Byly sice repasované, ale i tak se o nich nedalo mluvit jako o moderních nemocničních lůžkách. Byly to skutečně jen postele," uvedl již dříve mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Do budoucna bude podle něj potřeba vyměnit v českolipské nemocnici ještě asi 100 lůžek.

Nemocnice Jablonec je městskou příspěvkovou organizací. V zařízení s 377 lůžky bylo loni hospitalizováno 15.500 lidí, dalších 195.000 podstoupilo ambulantní ošetření. Nemocnice zaměstnává 730 lidí, loni její lékaři provedli 6500 operací a 1326 porodů. Největší letošní investicí bylo pořízení nového počítačového tomografu (CT) za 38,4 milionu korun. Vyšetření pacientů je díky němu rychlejší a šetrnější, než umožňoval devět let starý přístroj, který nahradil. V nemocnici se také rekonstruuje jeden ze čtyř hlavních operačních sálů. "Rekonstrukce zahrnuje nové speciální obklady stěn, výměnu podlah a stropů, zavedena je nová klimatizace a další rozvody, jako jsou elektřina, voda, plyn," uvedla Hybnerová. Obnova sálu by měla skončit do poloviny srpna.

Napsala ČTK

Štítky nemocnice, postel, pacient, Jablonec, Petr Pokorný, Liberecký kraj, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká nemocnice vyměnila 150 starých lůžek za nová  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.