Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Záchranku v České Lípě čeká příští rok stěhování

Zdravotnickou záchrannou službu v České Lípě čeká stěhování. Z nevyhovujících prostor v areálu nemocnice by se měla přestěhovat do objektu bývalé autodopravy. Nevyužívaný a chátrající objekt je také v areálu nemocnice. Předpokládalo se, že by se záchranáři mohli přesunout už letos, budova ale potřebuje větší rekonstrukci.

Náklady se odhadují na sedm milionů korun. Záchranka se tak bude stěhovat nejdříve v polovině příštího roku.

Práce na opravě budovy autodopravy už začaly, objekt dostal novou střechu. "Původně se předpokládalo, že bude stačit střecha a další opravy se budou dělat později, v průběhu prací se však ukázalo, že to nebude možné. Nechtěli jsme, aby tam záchranná služba měla horší podmínky než teď v těch papundeklových barácích," řekl hejtman Martin Půta (STAN). I proto bude muset stěhování počkat. Další opravy bude už podle něj financovat záchranná služba sama, prostředky na to má ve svém rozpočtu.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003 a má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. Zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Záchranáři mají k dispozici 43 vozů, z toho 16 jsou doktorská auta. Ročně vyjedou záchranáři k více než 60 tisíc případům. Záchrannou službu letos kraj dotuje 184,6 milionu korun.

Vylepšení nečeká jen záchranku v České Lípě, ale i základna v Rokytnici nad Jizerou. Díky dotacím z EU dostane navíc letos záchranná služba 20 nových sanitek a čtyři terénní vozy pro lékaře. Záchranná služba v posledních letech nové sanitky nenakupovala, nejmladší jsou z roku 2012. Nejstarší vozy jsou z roku 1999 a podle krajského ředitele záchranky Vladimíra Hodače jsou na hranici životnosti, najeto mají i 350 tisíc kilometrů. Nové sanitky dohromady za bezmála 80 milionů korun by měly přijít ve dvou etapách v říjnu a listopadu letošního roku.

Zdroj: ČTK

Štítky stěhování, Česká Lípa, zdravotnická záchranná služba, oprava, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Evropská unie, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranku v České Lípě čeká příští rok stěhování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.