Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Nápravná opatření podle hygieniků koupališti Zákupy nepomohla

Nápravná opatření, která v minulých týdnech provedli na koupališti v Zákupech, zatím ke zlepšení kvality vody nevedla. Poslední rozbory vzorků odebraných v tomto týdnu ukázaly, že ve vodě jsou stále nebezpečné cerkárie, které mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce.

Nebezpečné cerkárie odhalily na koupališti v Zákupech laboratorní testy na začátku června. Město nechalo posekat rákos a sesbírat plže, v nichž se cerkárie vyvíjejí. Nasadilo také ryby, které se šneky živí. Podobný krok se v minulosti osvědčil, problémy s cerkáriemi totiž nemají v Zákupech poprvé. Tentokrát to ale podle Balašové nestačilo. Podle hygieniků jsou nebezpečné larvy, které se zavrtávají do pokožky a mohou vyvolat svědivé vyrážky, stále ve vodě. Navzdory nebezpečí se ale lidé v Zákupech koupou.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách. Na většině míst je voda dobrá. V Chrastavě hygienici koupání nedoporučují kvůli výskytu bakterií, které naznačují fekální znečištění. Mírně zhoršená je stále kvalita vody v Máchově jezeře, kde odběry vody na všech plážích ukázaly zvýšený výskyt toxických sinic. Citliví jedinci, jako jsou malé děti, těhotné ženy nebo alergici, by se proto měli po koupání osprchovat.

Zvýšený výskyt sinic v Máchově jezeře není v posledních letech ničím výjimečným. Odborníci předpokládali, že jezeru pomůže loňské vypouštění. Vody v jezeře je ale málo a rychleji se ohřívá, což sinicím svědčí. Voda má přes 26 stupňů Celsia. "Vody je pořád málo, do normální hladiny nám chybí 25 centimetrů," řekl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje dvě z pěti pláží a lodní dopravu. I kvůli tomu mohly velké lodě vyplout na jezero až dnes, i když v jiných letech plavební sezona začíná už v dubnu. "Od soboty začne i pravidelná doprava, museli jsme ale vynechat přístaviště Šroubený, na to je málo vody," dodal.

Zakalená je voda v přehradě Harcov v Liberci, tam ale žádné nebezpečí podle hygieniků nehrozí. Podobné je to na koupališti v Hořeních Pasekách v Podještědí.

Zdroj: ČTK

Štítky Zákupy, koupaliště, jezero, Máchovo jezero, Regata Máchovo jezero, a.s., Liberecký kraj, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nápravná opatření podle hygieniků koupališti Zákupy nepomohla  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.