Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Českolipská nemocnice investuje ještě letos do oprav 50 milionů

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa investuje ještě letos do oprav a modernizace více než 50 milionů korun. Zhruba 80 procent ale uhradí z dotace ministerstva zdravotnictví, ze svého tak dá jen kolem deseti milionů. Modernizace čeká dětské oddělení nemocnice, ale také výtahy nebo inženýrské sítě.

Všechny akce jsou naprosto nezbytné pro udržitelný technický stav nemocnice a její další rozvoj, řekl dnes novinářům ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

"Čekají nás čtyři etapy, tou první je oprava dětského oddělení, ze dvou pater uděláme jedno, abychom ušetřili práci sestrám, protože dětských pacientů ubývá, takže už není potřeba to, co bylo dřív," vysvětlil ředitel. Další akcí je oprava čtyř nákladních výtahů z let 1978 a 1984, opravy se dočkají spodní rozvody vody a také centrální výroba chladu. "Klimatizaci nemáme, ale chlazení operačních sálů a jednotek intenzivní péče," vysvětlil Kratochvíl. Většina akcí bude hotova ještě letos, jen rekonstrukce chlazení se bude dělat až v prvních měsících příštího roku.

Českolipská nemocnice je druhou největší nemocnicí v kraji, slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává zhruba 800 lidí. Ročně je tam hospitalizováno kolem 19.000 pacientů, dalších 277 000 jich projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností kraje s obratem bezmála 680 milionů korun, loňské hospodaření skončilo ziskem 13,2 milionu korun. Za první polovinu letošního roku vykazuje nemocnice šestimilionový zisk.

Loni investovala nemocnice do oprav a modernizace 150 milionů korun, největším projektem bylo zateplení a výměna oken. V letošním roce dosáhnou investice 70 milionů. Už teď ale nemocnice připravuje další investiční akce. Především potřebuje nový zdroj tepla, smlouva se současným dodavatelem v červenci příštího roku končí a o jejím prodloužení Liberecký kraj jako vlastník neuvažuje. "Řešili jsme dlouho, jaký systém zvolit, zda si budeme topit sami. Zvolili jsme variantu, že ten, kdo vyhraje soutěž, zainvestuje a dokáže topit za takové peníze, že my budeme platit stejně a díky úsporám se investice za deset let zaplatí," dodal ředitel nemocnice.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, oprava, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Jaroslav Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipská nemocnice investuje ještě letos do oprav 50 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.