Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turnov má babybox, je čtvrtým v Libereckém kraji

Nemocnice v Turnově má jako čtvrtá v Libereckém kraji a 66. v zemi schránku pro odložené děti. Ode dneška je babybox ve zkušebním provozu, oficiálně bude otevřen 12. srpna. Turnovský babybox je jediným na Semilsku, nejbližší je ve 20 kilometrů vzdáleném Jičíně, kde ho mají od letošního června.

Na Semilsku jsou ještě tři další zdravotnická zařízení, Hess ale nepředpokládá, že bude v dohledné době v některém z nich babybox zřízen. "Čím menší město, tím menší pravděpodobnost jeho využití," konstatoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess. V Česku by podle něj letos měly přibýt ještě další tři babyboxy, v Třinci, Břeclavi a Rakovníku.

Pořízení babyboxu stojí zhruba 300.000 korun, v Turnově se od regionálních dárců ale zatím vybrala jen třetina této částky. "Vesměs se zatím podařilo peníze vybrat, jen v Turnově ne," uvedl Hess, který osobním dopisem oslovil v květnu zhruba 1000 potenciálních dárců z regionu. Přispět se rozhodlo kolem 20 obcí a měst a asi stejný počet firem a podnikatelů. "Už nezbývá moc času. Když se to nepodaří u regionálních dárců, tak oslovím tradiční známé firmy, které v minulosti už přispěly," uvedl Hess.

První babybox v Česku vznikl před deseti lety, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se ženy nemusely bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. V Libereckém kraji jsou v nemocnicích v Liberci, Jablonci a České Lípě. Za deset let své existence babyboxy pomohly v zemi 124 dětem, z toho v Libereckém kraji čtyřem. Tři novorozence jejich matky umístily do schránky v Liberci a jedno v Jablonci.

Zdroj: ČTK

Štítky Babybox, Turnov, Liberecký kraj, okres Semily, Ludvík Hess, Jičín, Česko, Liberec, Třinec, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ircik Koberova

Souhlasim naprosto s komentářem od Jiřího

Úterý, 28. července 2015, 11:26Odpovědět

Turnov má babybox, je čtvrtým v Libereckém kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.