Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnice ve Frýdlantu zruší akutní lůžkovou péči na interně

Soukromá nemocnice ve Frýdlantu nebude od září poskytovat akutní lůžkovou péči na interním oddělení. Dohodla se na tom s pojišťovnami, 35 lůžek přemění na následná ošetřovatelská. Nemocnice slouží pro Frýdlantský výběžek, kde žije zhruba 24.000 lidí. Starostům se chystaná změna nelíbí.

"Vnímám to jako závažné omezení základní zdravotní péče. Obávám se, aby to nebyl další hřebíček do rakve nemocnice. Před sedmi lety došlo ke zrušení porodnice, před třemi lety ke změnám na gynekologii, teď dochází k změnám na interně," uvedl předseda Mikroregionu Frýdlantsko Vladimír Stříbrný.

Nemocnice patří mezi největší zaměstnavatele ve Frýdlantském výběžku, pracuje v ní 230 lidí, z toho 30 jsou lékaři. Zařízení disponuje 120 lůžky, akutních by mělo být od září 55 pro chirurgii a gynekologii.

Ke změně na interně podle ředitele nemocnice Jiřího Benedikta přistoupili na základě analýzy. Podle ní až 80 procentům pacientů interny poskytují péči obdobnou ošetřovatelské. "Když máme pacienty, kteří tady leží vzhledem ke své diagnóze nadprůměrně dlouho, tak je to z hlediska našich nákladů, které s tím máme, ztrátové," uvedl. Nemocnice se také potýká s nedostatek lékařů, za poslední rok podle Benedikta odešlo šest internistů a přišli dva. Pro lůžkovou část interny má nemocnice nyní tři lékaře, na ambulancích další tři.

Ročně je na interně ve Frýdlantu hospitalizováno kolem 800 pacientů, Benedikt se ale nedomnívá, že se pro ně zhorší dostupnost zdravotní péče. V akutních případech si podle něj lidé stejně jako dosud zavolají záchrannou službu, pokud přijdou s obtížemi do Frýdlantu, převoz jim zajistí nemocnice. "Pro akutní případy sice bude delší vzdálenost, z mého pohledu ale dostanou lepší péči, kterou jim poskytnou vyšší pracoviště blízkých nemocnic," uvedl Benedikt. Kromě Liberce podle něj v úvahu připadají i nemocnice v Jablonci nebo České Lípě. Předpokládá také, že po vyřešení akutních obtíží se budou pacienti z regionu doléčovat ve frýdlantské nemocnici.

Provoz nemocnice ve Frýdlantu od léta 2013 zajišťuje společnost Euroclinicum, která má areál v pronájmu od města a nyní s ním vyjednává o nové nájemní smlouvě. Podle frýdlantského starosty Dana Ramzera budou posuzovat, zda změny nejsou v rozporu s platnou nájemní smlouvou. Další jednání o nové smlouvě budou závislá i na tom, zda provozovatel naplní své sliby o tom, že bude poskytovat lepší péči na ambulancích a pohotovosti, nebude propouštět zaměstnance interny a počet lůžek zůstane zachován. "Pokud to dodrží, jednání o nové nájemní smlouvě by mohla pokračovat, jak začala. Pokud ne, mohlo by to na ně mít výrazný dopad," dodal starosta.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, Nemocnice Frýdlant, Frýdlantský výběžek, pacient, lékař, Vladimír Stříbrný, Dan Ramzer, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Zima

Pane starosto.Jsem původně Frýdlanťák,nyní žiji v Liberci a nedám na Frýdlantsko dopustit.Nevěřte nějakým slibům provozovatele. Nakonec si udělá provozovatel vše dle svých předpokladů a na nějaké sliby nebude vůbec hledět a nakonec to odnesete stejně vše jen Vy sám. Nedejte se opít rohlíkem.Byl jsem zaměstnán 34 let v Liberecké nemocnici, nyní jsem již v důchodu,znám všechny problémy nemocnice. Nedejte na sliby, jelikož i stará a velice pravdivá pranostika nám říká, SLIBY JSOU CHYBY.

Úterý, 4. srpna 2015, 10:10Odpovědět

Nemocnice ve Frýdlantu zruší akutní lůžkovou péči na interně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.