Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejčastěji skloňované slovo na traumacentru? Motorkáři!

Motorkáři a zase motorkáři. Lékaři na traumacentru přebírají od posádek zdravotnické záchranné služby jednoho motocyklistu za druhým. Denně ošetří lékaři na traumatologii dva až tři motocyklisty se zraněními, která jim ohrožují život. Za prázdniny je to už 81 poraněných motocyklistů.

Pacienti, kteří směřující právě sem, jsou podle záchranářů „triáž pozitivní,“ což je mezinárodní systém vyhodnocující možná rizika na základě mechanismů úrazu. „To znamená, že i v případě, kdy neměli viditelná poranění, museli jsme je kompletně vyšetřit na spirálním CT a uložit na lůžko, protože mohli mít zranění, která jim ohrožovala život. Velkou část z nich jsme přijali s mnohočetnými poraněními dolních končetin, břišních orgánů, hrudníku a pánve,“ vysvětlil přednosta traumacentra doktor Richard Lukáš.

Léčba takového pacienta trvá v průměru až čtrnáct dní a vyžaduje několik po sobě jdoucích operací a akutní péči na ARO nebo jednotkách intenzivní péče. Dalších zhruba šest týdnů zůstávají v péči zdravotníků na standardních lůžkách, než mohou odejít do domácího léčení. „Boj o život takových pacientů trvá dlouhé hodiny, a i přes veškerou péči může skončit smrtí. Jeden takový život se nám ani přes maximální úsilí a 13hodinový boj nepodařilo vyhrát,“ varoval lékařský ředitel.

Léčba pacientů s polytraumaty není levnou záležitostí. Čtyřiadvacet takto poraněných motocyklistů stála léčba od května do července šest milionů, které zaplatila pojišťovna „Jen v červenci jsme měli deset pacientů s polytraumatem. Léčba jedno z nich stála více než jeden milión korun a ve dvou dalších případech přesáhla částku 500 tisíc korun,“ doplnila ekonomická ředitelka Hana Jelínková.

Letních úrazů je ale mnohem více. Zdravotníci se letos potýkají také s poraněními páteře po skocích do vody. „O letošních prázdninách už máme tři případy těžkých poranění páteře s doživotními následky, kdy lidé skákali do vody, aniž by si uvědomili, že tam není dostatečná hloubka. To se v těchto dnech týká i míst, kde je obvykle hloubka dostatečná. Vody ale v mnoha nádržích ubylo a někteří si to neuvědomují,“ shrnul lékařský ředitel Richard Lukáš.

Krajská nemocnice Liberec vedla na téma poškození páteře a míchy v důsledku skoků do vody před několika lety kampaň, díky níž tato závažná poranění takřka vymizela. I v tom je letošní léto výjimkou, která se zapisuje do statistik libereckého traumacentra.

Štítky pacient, Krajská nemocnice Liberec, Hana Vojtová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejčastěji skloňované slovo na traumacentru? Motorkáři!  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.