Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Smogová situace platí od středy také v Libereckém kraji

Meteorologové včera kvůli vysoké koncentraci troposférického ozonu v ovzduší vyhlásili smogovou situaci v kraji Vysočina, na Třinecku a nově také v Libereckém kraji. Oznámil to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Smogová situace tak platí už na celé Moravě a ve Slezsku a také na severu Čech, Středočeském kraji a v Praze.

Na některých měřicích stanicích překročily prahové hodnoty troposférického ozonu 180 mikrogramů na metr krychlový. Trvání smogové situace předpokládají meteorologové i ve čtvrtek. Přízemní ozon je zdraví škodlivý. Způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu.

Vysoká koncentrace ozonu v ovzduší může ztížit dýchání hlavně u starších a nemocných lidí nebo u dětí, proto by se neměli při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách příliš fyzicky namáhat. U dospělých bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení. Za přibýváním přízemního ozonu stojí pravděpodobně vedra a silné sluneční záření.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Praha, Morava, Slezsko, Středočeský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smogová situace platí od středy také v Libereckém kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.