Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvalita vody jezer a přehrad na Liberecku je zhoršená

Přehrady, jezera a několik přírodních koupališť v Libereckém kraji má na konci sezony zhoršenou kvalitu vody. Hygienici nadále označují za nevhodné ke koupání koupaliště v Zákupech na Českolipsku a Chrastavě u Liberce. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Meteorologové na víkend slibují slunečné počasí s teplotami kolem 30 stupňů Celsia. Relativně teplá zůstává i voda, třeba v Máchově jezeře má 22 stupňů. Hygienici ale doporučují lidem, aby se po koupání v jezeře osprchovali. To samé platí pro nedaleké Hamerské jezero. Důvodem je v obou případech zvýšený výskyt sinic. Zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží je zejména u vnímavých jedinců, kam patří alergici, těhotné ženy či děti.

Mírně zhoršená je kvalita vody v přehradách v Liberci a Jablonci, teplota vody je tam mezi 19 a 21 stupni Celsia. Pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů je ale velmi nízká, důvodem pro zařazení na druhý stupeň v pětibodové stupnici je snížená průhlednost. Mají ji i koupaliště v Nedamově u Dubé na Českolipsku a Košťálově na Semilsku.

Hygienici sledují v Libereckém kraji 34 vodních ploch. Nevhodné ke koupání jsou dvě. V Zákupech se vyskytly cerkárie, které mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. V chrastavském koupališti se po záplavách 2010 objevily bakterie, jež naznačují fekální znečištění. Následkem mohou být vyrážky, zvracení a průjem. Letošní rozbory sice jsou dobré, hygienici ale vycházejí z toho, že problém je dlouhodobý a berou v potaz výsledky i z předchozích let.

Zdroj: ČTK

Štítky jezero, přehrada, Liberecký kraj, Liberec, koupání, okres Česká Lípa, Zákupy, Krajská hygienická stanice, Chrastava, Máchovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody jezer a přehrad na Liberecku je zhoršená  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.