Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká Lípa chce místní nemocnici, kraji nabízí sto milionů

Česká Lípa má zájem jednat o majetkovém vstupu do Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Libereckému kraji, který je jediným vlastníkem největšího zdravotnického zařízení v regionu, nabízí za 100 procent akcií 100 milionů korun a slibuje další investice. Je to ale jen jedna ze tří nabídek, které zastupitelé schválili.

Byli by ochotni přistoupit i na menšinový podíl 45 procent akcií za 50 milionů korun. O symbolických deset procent ale radnice zájem nemá, byly by to vyhozené peníze, řekla dnes novinářům českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic, od roku 2006 je akciovou společností se základním kapitálem 333,737 milionu korun. Znalecký posudek zpracovaný loni v listopadu její hodnotu odhadl na 297,683 milionu korun. Liberecký kraj nabídl na jaře České Lípě spoluvlastnictví nemocnice, žádnou konkrétní nabídku však nepředložil. Hovořilo se ale o desetiprocentním podílu zhruba za 30 milionů korun. To by ale bylo podle Žatecké "trochu drahé křeslo v dozorčí radě".

Vedení České Lípy se proto podle Žatecké rozhodlo přijít s vlastní nabídkou. V té první nabízí za stoprocentní akciový podíl v nemocnici 100 milionů korun ve dvou 50milionových splátkách. Radnice je navíc ochotna se zavázat, že v příštích pěti letech postupně zvýší základní kapitál o sto milionů korun tak, že každý rok dá do nemocnice 20 milionů na investice. Další možností je odkoupení minoritního 45procentního podílu v nemocnici městem za 50 milionů korun, pokud Liberecký kraj o tuto částku zvýší základní kapitál nemocnice a nově vydané akcie dostane také Česká Lípa.

Z jednání pracovní skupiny podle Žatecké vyplynulo, že kraj je ochoten prodat nejvýše 49 procent akcií. Zda tedy bude některá z nabídek města pro Liberecký kraj přijatelná, ukážou až další jednání. "Nabídky tam teprve musíme doručit," řekla Žatecká a připustila, že to není návrh konečný, o ceně i podílu se bude dál jednat. "Chceme být ale velkým hráčem a nezajímá nás žádný symbolický podíl," zdůraznila starostka. Jednání o vstupu do nemocnice podmiňuje radnice také zastavením prodeje majetku. Nemocnice v posledních měsících začala nabízet nepotřebné pozemky.

Nemocnice v České Lípě s 475 lůžky slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává zhruba 800 lidí. Ročně je hospitalizováno kolem 19.000 pacientů, dalších 277.000 jich projde ambulancemi. Hospodaření nemocnice skončilo loni ziskem 13,2 milionu korun při obratu téměř 680 milionů. Za první polovinu letošního roku vykazuje nemocnice šestimilionový zisk.

Českolipská nemocnice byla dlouhá léta zanedbávána, v posledních letech se však do její modernizace a oprav daly desítky milionů korun. Jen loni se do budov investovalo 150 milionů, největším projektem bylo zateplení a výměna oken. Letos dosáhnou investice dalších 70 milionů korun a už teď nemocnice připravuje další investiční akce. Především potřebuje nový zdroj tepla, smlouva se současným dodavatelem v červenci příštího roku končí a o jejím prodloužení kraj jako vlastník neuvažuje.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, Česká Lípa, akcie, Liberecký kraj, investice, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Romana Žatecká, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa chce místní nemocnici, kraji nabízí sto milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.