Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zubní pohotovost v "osekaném" režimu opět otevře v říjnu

V Libereckém kraji se opět otevře zubní pohotovost. Zájem o provozování noční služby nebyl velký. Do výběrového řízení na provozovatele pohotovosti se přihlásil jediný zájemce, kterým je Liberecká dentální. Ta bude službu poskytovat od začátku října ve své ordinaci ve čtvrtém patře paláce Dunaj v centru Liberce.

„Přestože je zajištění pohotovostní služby ve večerních hodinách složité a neodpovídá vždy potřebám akutních zákroků, je potřebné tuto službu pro občany Libereckého kraje mít, aby nemuseli v případě náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu zubního onemocnění cestovat do Prahy. Stejně tak mohou, tuto ordinaci, navštívit i pacienti, kteří plánovaně či náhodně navštíví náš kraj a přepadne je problém s bolestmi zubů,“ uvedl radní pro zdravotnictví Petr Tulpa.

Pohotovost však nebude mít otevřeno celou noc, ale jen ve večerních hodinách (18:00 – 22:00), a to v sobotu, v neděli a ve svátky.

I nadále bude fungovat zavedený systém služeb zubní pohotovosti. „To znamená o víkendech a svátcích v době od 8:00 do 12:00 hodin slouží lékaři v Krajské nemocnici Liberec. Na Semilsku a Českolipsku pak pohotovost zajišťují jednotliví zubní lékaři ve vlastních ordinacích,“ dodal Petr Tulpa.

První pokus o zřízení pohotovosti příliš nevyšel. Zubní pohotovost vydržela v Liberci pouhé dva měsíce. Doktor, který ji na jaře zajišťoval, nezvládal nápor pacientů a skončil. Po několika marných pokusech o oslovení jiných zubařů, inzerci, a to i ve spolupráci se zástupci Oblastní stomatologické komory, se nepřihlásil žádný lékař, který by byl ochoten sloužit a zajistit tak provoz pohotovostní služby. Kraj tak musel v červnu vypsat nové výběrové řízení.

V ordinaci bylo od 4. 4. do 26. 4. ošetřeno 172 pacientů, v průměru 19 pacientů na jednu službu. Nejvíce pacientů pomoc stomatologa vyhledávalo do půlnoci. Z celkového počtu 172 ošetřených bylo pouze 60 pacientů, kteří byli indikováni k akutnímu ošetření.  Ostatní stavy vznikly v důsledku delší doby neřešeného zdravotního problému.

„Tyto údaje spolu s údaji o spádovosti ošetřených pacientů ukazují, že zubní pohotovost je potřebná,“ doplnil Petr Tulpa.

O služby na pohotovosti však není mezi lékaři zájem. Například Krajská nemocnice Liberec, která službu o víkendech zajišťuje, hledá podle České tiskové kanceláře jen velmi těžko zubaře, kteří by na pohotovosti sloužili.

"Jde většinou o mladé lékaře, kteří zatím nemají vlastní praxi, i tak jim ale musíme platit 1000 korun na hodinu čistého a sestře 200 korun. Do Liberce dlouho jezdila pohotovost sloužit třeba lékařka z Prahy," řekla už dříve mluvčí liberecké nemocnice Barbora Silná. Pohotovost je podle ní velmi vytížená a čtyři hodiny často na zvládnutí velkého množství pacientů nestačí. "Lékař tam často slouží i pět hodin, aby pacienty ošetřil," dodala mluvčí.

Štítky pacient, Liberecký kraj, Liberec, Petr Tulpa, Dunaj, lékař, zubní lékař, Krajská nemocnice Liberec, Praha, Barbora Silná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubní pohotovost v "osekaném" režimu opět otevře v říjnu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.