Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká nemocnice musí rozšířit internu i na kožní oddělení

Krajská nemocnice v Liberci bude muset zřejmě uzavřít lůžkovou část svého kožního oddělení a umístit tam pacienty interny. Kvůli uzavření interního oddělení Nemocnice Frýdlant kapacita oddělení v největší krajské nemocnici náporu pacientů nestačí. Interna v Liberci má 84 lůžek čtvrtinu z nich obsadili pacienti z Frýdlantska.

Kožní oddělení je spolu s infekčním mimo areál nemocnice v bývalém objektu Charity u křižovatky ulic Husovy a Klášterní. Na kožním oddělení je podle Nečesaného k dispozici dalších 23 lůžek. Lůžka podle něj nejsou plně využita a po nějakou dobu je navíc možné pacienty víc léčit ambulantně se zapojením domácí péče. "Na oddělení by tak bylo možné dočasně umisťovat pacienty interně nemocné v mírnějším stavu, protože pořád je to oddělení, které neskýtá okamžitý přístup k urgentní medicíně," uvedl generální ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný.

Nemocnice Frýdlant, která patří do skupiny Euroclinicum, akutní lůžkovou péči na interně kvůli nedostatku lékařů od začátku září zrušila. Dohodla se na tom s pojišťovnami, 35 lůžek přeměnila na následná ošetřovatelská. Pro 24.000 pacientů z Frýdlantského výběžku je tak nejbližší nemocnice ve 25 kilometrů vzdáleném Liberci. Ve Frýdlantu bylo údajně ročně hospitalizováno kolem 800 lidí, Liberec proto předpokládal, že jim v září stoupne počet pacientů o jednoho až dva denně. Skutečnost je ale jiná.

Liberecká interna má od letošního roku nový urgentní příjem, jen díky tomu zvýšený nápor pacientů zvládá, řekl přednosta Centra interních oborů Tomáš Klimovič. "Začínáme být na emergency přehlceni, potýkáme se stále s nedostatkem lůžek, musíme zkracovat hospitalizace, přesouvat některá vyšetření do ambulantní péče tak, abychom vyšli s lůžkovým fondem, který máme," řekl. V průměru je podle něj v Liberci denně hospitalizováno 20 pacientů z Frýdlantska, s nimiž ale kapacita zdejší interny nepočítala. Liberecká nemocnice tak zřejmě bude muset rozšířit lůžkový fond, protože současná situace je podle Klimoviče dlouhodobě neudržitelná.

Podle Nečesaného ale není liberecká nemocnice nafukovací a problém není schopna řešit ze dne na den aniž by to bylo na úkor jiných oddělení. Rozhodně to nebude zadarmo. Navíc je podle něj nutné zmapovat skutečnou potřebu lůžek pro pacienty z Liberecka a Frýdlantska. Liberecká nemocnice totiž z Frýdlantu dostala informace o 800 hospitalizovaných pacientech za rok. Podle výroční zprávy ale ještě v roce 2011 ve Frýdlantu hospitalizovali 1800 interních pacientů, kteří v nemocnici zůstávali v průměru 7,2 dne. Oddělení tehdy mělo 45 lůžek z toho deset bylo lůžek JIP.

Zdroj: ČTK

Štítky pacient, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Frýdlantsko, Nemocnice Frýdlant, nemocnice, Luděk Nečesaný, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice musí rozšířit internu i na kožní oddělení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.