Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká nemocnice je připravena rozšířit péči do Frýdlantu

Krajská nemocnice v Liberci, která je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, je připravena rozšířit svou působnost a převzít nemocnici ve Frýdlantu. Zajistila by tak péči o zhruba 24.000 lidí, kteří ve Frýdlantském výběžku žijí. Novinářům to řekl Martin Půta (STAN), hejtman Libereckého kraje, který je největším akcionářem liberecké nemocnice. V Nemocnici Frýdlant působí společnost Euroclinicum, o prodeji neuvažuje.

"S vedením Libereckého kraje jsme v poslední době o zajištění zdravotní péče na Frýdlantsku jednali. Z naší strany na jednáních jednoznačně zazněla informace, že Nemocnice Frýdlant není na prodej, naopak máme v plánu její další rozvoj v rámci skupiny Euroclinicum," sdělila dnes mluvčí společnosti Lucie Uhlířová. Prioritou společnosti je podle ní zajištění kvalitní lékařské péče pro obyvatele Frýdlantska a efektivní fungování frýdlantské nemocnice.

Nemocnice Frýdlant od září kvůli nedostatku lékařů neposkytuje interní lůžkovou péči a provoz ambulance je schopna garantovat jen přes den. Nejbližší nemocnicí pro pacienty z Frýdlantska je tak Liberec vzdálený 25 kilometrů. Liberecký kraj se ale podle Půty snaží zajistit pacientům na Frýdlantsku odpovídající zdravotní péči, radní proto schválili pro tamní nemocnici 300.000 korun, které mají částečně pokrýt náklady na nepřetržitý provoz interní ambulance. "V rámci veřejné podpory jim víc dát nemůžeme, dalších 100.000 korun přidají obce a města Mikroregionu Frýdlantsko," řekl Půta.

Společnost Euroclinicum převzala podle hejtmana závazky po předchozích majitelích nemocnice a ti se jasně zavázali k tomu, že na Frýdlantsku zachovají akutní péči. "Myslím si, že dávat peníze někomu, kdo se zavázal ve smlouvě, že bude nějakou službu zajišťovat, na to, aby tu službu zajišťoval, je na hraně toho, co bychom měli dělat. My tím ale získáváme prostor situaci řešit," poznamenal hejtman. Liberecký kraj zároveň uvolnil 6,5 milionu korun na rozšíření záchranné služby ve Frýdlantu. Nejpozději na jaře příštího roku by tam měla být druhá posádka v 24hodinové službě. "Potřeba je ale zajistit a proškolit personál," doplnil krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Nemocnice Frýdlant, která patří do skupiny Euroclinicum, se dohodla s pojišťovnami a přeměnila 35 lůžek interny na následná ošetřovatelská. Od října tam funguje nepřetržitá akutní interní ambulance, kde vypomáhají lékaři liberecké nemocnice. "Nezměnilo to ale nic na tom, že liberecká interna je naprosto přeplněná pacienty, kteří potřebují hospitalizaci," řekl ředitel nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný. Je podle něj třeba otevřít 20 interních lůžek ve Frýdlantu nebo v Liberci. Už teď musela liberecká nemocnice převést tři pokoje z rehabilitace interně, přidala také další lůžka na pokoje. Stále to ale nestačí.

Pokud se ve Frýdlantu alespoň částečně provoz neobnoví, bude podle Nečesaného muset Liberec omezit lůžka na odděleních rehabilitace, kožním a následné péče ve prospěch interny. Podle Uhlířové ale nelze v současné době hovořit o konkrétním počtu interních lůžek, které by bylo potřeba nově otevřít pro zajištění bezproblémového poskytování lékařské péče. "Číslo 20 je pouhá spekulace. Pro stanovení konkrétních čísel je nutná analýza, která bude vycházet z hodnocení chodu akutní interní ambulance," dodala mluvčí společnosti Euroclinicum.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice Frýdlant, Liberecký kraj, Frýdlant, Martin Půta, zdravotnictví, Frýdlantsko, nemocnice, Starostové a nezávislí, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice je připravena rozšířit péči do Frýdlantu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.