Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecká nemocnice dokončila modernizaci onkocentra

Krajská nemocnice Liberec dokončila po bezmála dvou letech modernizaci onkocentra za 132,5 milionu korun. Rekonstrukce se odehrávala za provozu. Výrazně se zvýšil komfort pro pacienty, nemocnice získala i kvalitnější přístroje pro ozařování. Pro onkocentrum to byly kroky, které ho nasměrovaly do 21. století.

"Je to splněný sen, protože po mnoha letech budeme mít všechno, co jsme si vždy přáli," uvedl přednosta centra Jiří Bartoš.

Denně do onkocentra na léčbu nebo kontrolu přichází přes 200 pacientů. "Podmínky pro ně předtím byly nedobré," uvedl přednosta. V několika etapách byla rekonstruována celá budova, kde onkologie sídlí 19 let. Rozšířila se kapacita čekáren, vyšetřoven a ambulancí, upravena byla lůžková část. "Už nemáme pokoje po čtyřech, ale maximálně po dvou pacientech," uvedl Bartoš.

Onkocentrum se navíc rozšířilo o novou přístavbu, kde jsou dva nové lineární urychlovače, které nemocnice pořídila s evropskou dotací za 79 milionů korun. "To je částka obvykle pro jeden," řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. Oba předchozí urychlovače už byly podle ředitele na hranici životnosti, která je deset let. "Pokud bychom nyní nezískali dva přístroje, museli bychom ještě jeden pořídit. Takto ušetříme velké množství peněz," řekl Nečesaný.

Nemocnice zvažuje, že by onkocentru pořídila ještě ozařovač pro brachyterapii. "Je to způsob ozařování v bezprostředním kontaktu v dutinách, ozařuje se s vyšším výkonem, ale jen s minimálním dopadem pro okolí," řekl Bartoš. Tento druh léčby se využívá zejména u gynekologických nádorových onemocnění. V Liberci však zatím tento přístroj nemají, a tak musejí pacienty posílat do Prahy, Hradce Králové či Ústí nad Labem.

Autoři

Štítky Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, pacient, Jiří Bartoš, Luděk Nečesaný, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice dokončila modernizaci onkocentra  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.