Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nemocnice Frýdlant lůžka interny neobnoví, zůstane jen ambulance

Nemocnice Frýdlant nepočítá s obnovením lůžek interního oddělení, která kvůli nedostatku lékařů od září přeměnila na lůžka následné péče. I po Novém roce zůstane ale zachován provoz akutní interní ambulance, která funguje od října díky dotaci 400.000 korun od kraje a obcí Frýdlantska. V příštím roce je nemocnice připravena provoz ambulance zajistit sama bez dotace, jen na platy lékařů bude potřebovat 5,5 milionu korun.

Nemocnice Frýdlant patří do skupiny Euroclinicum, která počítá s dalším rozvojem zařízení. Orientovat se bude hlavně na ambulantní péči, protože v regionu žije 25.000 obyvatel a jiná zdravotnická zařízení jsou příliš daleko. "V této chvíli jsme otevřeli ORL (ušní-nosní-krční) a pracujeme na dalším zlepšení ordinací jako je gastroenterologie, endoskopie, kolonoskopie. Všechno to chceme dál rozvíjet a rozšiřovat, aby nebyly dlouhé čekací doby, stejně tak jako dnes funguje neurologie nebo u nás hostuje ortoped," řekl ředitel nemocnice Jiří Benedikt.

V současnosti zaměstnává frýdlantská nemocnice 209 lidí, z toho je 26 lékařů. Nemocnice má zhruba 90 lůžek, polovina jsou následná ošetřovatelská. Říjnový provoz akutní interní ambulance podle Benedikta ukázal, že Frýdlantsko lůžkovou internu nepotřebuje. Akutní ambulanci za tu dobu vyhledalo 268 pacientů, jen 13 jich lékaři odeslali do Krajské nemocnice v Liberci, protože jejich stav vyžadoval hospitalizaci. Ostatní po ošetření a zaléčení odcházeli domů, na lůžku v nemocnici strávili v průměru necelé tři hodiny. "Než jim vykapala kapačka," poznamenal ředitel.

Frýdlantská nemocnice se potýká i s odchody lékařů z chirurgie. Na konci října podali výpověď čtyři, Benedikt ale dnes ujišťoval novináře, že nemocnice je schopna péči zajistit. "Zbyli nám čtyři chirurgové, což pro chod lůžkového oddělení stačí," řekl ředitel. S dalšími externími lékaři podle něj zařízení jedná o spolupráci, situaci ale komplikují nejasnosti o budoucnosti nemocnice. Město, kterému areál patří, hrozilo totiž odstoupením od smlouvy. To ale není na pořadu dne. Podle frýdlantského místostarosty Jiřího Stodůlky (ODS) bude ještě město s nemocnicí jednat o dodatku smlouvy nebo smlouvě nové.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, lékař, Nemocnice Frýdlant, Frýdlantsko, Jiří Stodůlka, ODS, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Frýdlant lůžka interny neobnoví, zůstane jen ambulance  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.