Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turnov chce postavit pavilon pro lidi trpící demencí

Turnov chce zlepšit péči o lidi starší 55 let, kteří trpí senilní demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Plánuje pro ně výstavbu pavilonu s 24 lůžky u domova seniorů Pohoda. Odhadem na to bude potřeba 25 milionů korun. Zatím jde o záměr, realizace je závislá na získání dotace od ministerstva práce a sociálních věcí. Novinářům to dnes řekla místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok).

Domov Pohoda má 76 lůžek, podle místostarostky ale nejsou určená pro lidi postižené demencí. "Momentálně nemůžeme žadatele uspokojit, což nás trápí," uvedla. Podle ní to není problém nejen Turnova, ale celého kraje. "Většinou to rodiny u nás řeší vlastními silami nebo musí hledat zařízení ve Středočeském kraji," řekla místostarostka. Navrhovaná kapacita by podle ní byla dostatečná pro čtrnáctitisícové město i okolní obce.

Turnov si žádost o státní dotaci podá do poloviny března. Pokud uspěje, pavilon u domova seniorů chce postavit do konce roku 2018. Kromě pokojů by v něm měla být ordinace lékaře, terapeutická místnost, prostor pro rehabilitaci, návštěvy i společenská místnost s televizí. Dům Pohody zaměstnává podle místostarostky asi 90 zaměstnanců a rozpočet se pohybuje kolem 40 milionů korun. Město se na něm podílí zhruba čtvrtinou. Po výstavbě pavilonu by se počet zaměstnanců navýšil o 21 a rozpočet zařízení by stoupl o dalších deset milionů korun.

Podle statistik je v Libereckém kraji 11 domovů se zvláštním režimem, které mají 416 lůžek pro osoby se sníženou soběstačností zaviněnou chronickým duševním onemocněním nebo různým typem demencí včetně Alzheimerovy choroby. Demencí je v kraji postiženo odhadem asi 5700 lidí. V posledních letech kraj, města ani obce nové domovy seniorů či domovy s pečovatelskou službou téměř nestaví. Přibývá však soukromých projektů. Od loňska péči o tyto pacienty nabízí v Jablonci nad Nisou elektrotechnická firma Jablotron, která otevřela domov pro seniory v jedné budově po Bižuterii. V Liberci se na domov pro lidi s poruchou orientace loni proměnilo bývalé ředitelství LVT. Přestavbu secesní vily financovala liberecká společnost Kasro.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Turnov, pavilon, domov, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Jablotron, Dům Pohody a.s., Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov chce postavit pavilon pro lidi trpící demencí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.