Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nemocných s chřipkou ubylo, příčinou můžou být jarní prázdniny

Nemocných chřipkou a akutními respiračními chorobami v Libereckém kraji od minulého týdne ubylo. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1345 nemocných, což je o 13 procent méně než minulý týden. Příčinou poklesu mohou být ale jarní prázdniny, řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová z Krajské hygienické stanice v Liberci.

"Vlastně je to sběr dat z ordinací praktických lékařů, to znamená, že tam nemusí být v tuhle dobu důvod navštívit lékaře, protože není třeba omluvenka do školy," uvedla Prattingerová. Zda skutečně nemocných ubývá, ukáže podle ní příští týden.

Celkově podle Prattingerové nemocných v Česku přibylo, i když nepříliš výrazně. Na 100.000 obyvatel připadá 1460 nemocných, zhruba o procento víc než před týdnem.

V tomto týdnu byly podle epidemioložky v Libereckém kraji laboratorně potvrzeny další čtyři případy chřipky, celkem už jich je osm. "Těch nových záchytů je velmi málo, ve třech případech se jednalo o kmen A, v jednom případě o B. Nešlo o žádný závažný průběh," dodala Prattingerová.

Chřipková sezona je podle ní letos v Libereckém kraji výrazně klidnější než loni, kdy byl pro region zřejmě nejtragičtější. V souvislosti s chřipkou zemřelo od podzimu 2014 do jara 2015 devět lidí. Laboratorně bylo potvrzeno 206 případů chřipky, z toho 186 typu A. V 19 případech byl průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči. Vedle chřipky byla podle hygieniků onemocnění v těžkých případech způsobena RS viry, které vyvolávají záněty průdušek a plic.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, jarní prázdniny, nemoc, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s chřipkou ubylo, příčinou můžou být jarní prázdniny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.