Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kraji trápí všechny nemocnice nedostatek personálu

V Libereckém kraji trápí nedostatek lékařů téměř všechny nemocnice. Třeba ve Frýdlantu nebo Semilech už kvůli tomu museli uzavřít lůžková interní oddělení. Nejen internisté ale chybí i Krajské nemocnici Liberec, která je v kraji největší a tamní mzdy jsou výrazně nadprůměrné. Důvodem je koncentrace náročné medicíny a posun ke složitějším diagnózám. Na místě, kde dříve byla v noci jedna sestřička, jsou dnes potřeba dvě, řekl dnes generální ředitel Luděk Nečesaný.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Slouží nejen jeho 440 tisíc obyvatelům, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Od 1. ledna 2014 se nemocnice sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov, a vzniklo zdravotnické zařízení s 1130 lůžky a 2400 zaměstnanci. Nemocnice je akciovou společností, a není tak vázána platovými tabulkami. Loni zvýšila svým lékařům platy asi o deset procent a sestrám o 6,3 procenta. "Další úpravy mzdové politiky závisí na hospodaření nemocnice v letošním roce," vysvětlil Nečesaný.

NÁZOR: Frýdlant nemá jinou rozumnou možnost, než neuzavírat novou smlouvu s nemocnicí

Podle celostátních údajů lékaři v nemocnicích loni brali měsíčně přes 63 tisíc korun, zdravotní sestry 28 tisíc korun. Průměrná mzda lékařů v Liberci se loni zvýšila na 76 387 korun a v Turnově na 69 920 Kč. Sestry v Liberci braly loni v průměru 30 444 korun a v Turnově 28 936 Kč. "U lékařů tvoří přibližně čtvrtinu mzdy přesčasová práce, u všeobecných sester je to kolem pěti procent," doplnil Nečesaný. Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) přitom průměrná mzda v Libereckém kraji ve třetím čtvrtletí dosáhla jen 24 383 Kč a meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Údaje za celý rok zatím k dispozici nejsou.

I přes vysoké mzdy chybí liberecké nemocnici lékaři i sestry. "Díky koncentraci náročné medicíny tady děláme stejný objem medicíny, a k tomu potřebujeme stále více zdravotníků. Více lékařů a sestřiček je ve službě. Sestřičky a lékaři, kteří nám odejdou, je prakticky nemožné nahradit," poznamenal ředitel.

Aby nemocnice nalákala nové zaměstnance, přistupuje podle Nečesaného k různým motivačním faktorům. Nabízí odměnu za "dohození" lékaře, studentům medicíny i budoucím sestrám nabízí stipendia. "Jezdíme na kongresy na Slovensko, pokoušíme se lézt do odborných společností a ukazovat funkční libereckou nemocnici s rozsahem oborů a medicíny, kterou dělá," dodal.

S nedostatkem personálu se potýká i druhá krajská nemocnice v České Lípě. Lékařům proto nabízí mimo jiné náborový příplatek 100 tisíc korun, sestrám 20 tisíc korun. Mzdy lékařů se tam pohybují kolem 70 tisíc korun měsíčně, sester kolem 25 700 korun. Mzdy loni zvedli zhruba o desetinu a letos plánují další zvýšení. Také v Jablonci rostly loni mzdy víc než o státem požadovaných pět procent. "Průměrný plat sester v naší nemocnici odpovídá celorepublikovému průměru, u lékařů je mírně vyšší. Další oblasti, na které klademe pro spokojenost a stabilitu zaměstnanců důraz a zabýváme se jimi, jsou seberealizace, interpersonální vztahy a pracovní prostředí," vysvětlil ředitel nemocnice Vít Němeček.

Pod celostátním průměrem zůstali loni lékaři Masarykovy městské nemocnice v Jilemnici, a to i přesto, že jim platy stouply zhruba o 16,7 procenta na 60 376 korun. Střední zdravotnický personál si polepšil asi o 14,5 procenta na 27 683 korun. "Růst platů umožnil nikoli nárůst plateb od pojišťoven, ale splacení dlouhodobých úvěrů a leasingů na dostavbu a vybavení nemocnice v průběhu roku 2014," řekl ředitel nemocnice Jiří Kalenský. I letos počítá nemocnice s dalším růstem o pět procent u lékařů a od pěti do deseti procent u sester. Umožní to podle Kalenského nárůst plateb od pojišťoven i splacení úvěrů a vyplacení evropských dotací.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, lékař, Liberecký kraj, lékařství, Luděk Nečesaný, Krajská nemocnice Liberec, Frýdlant, Semily, Turnov, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji trápí všechny nemocnice nedostatek personálu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.