Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj dá miliardu na modernizaci liberecké nemocnice

Miliardu korun by měla stát Liberecký kraj modernizace Krajské nemocnice Liberec. Placení částky bude rozděleno do 19 let, odsouhlasili na dnešním zasedání krajští zastupitelé. Výstavba nového centra urgentní péče v areálu nemocnice by celkově neměla stát víc než 1,75 miliardy korun. Město Liberec, jako jeden z investorů, by mělo přispět více než 212 miliony korun a Turnov bezmála 135 miliony. Dalších 400 milionů dá sama nemocnice. Financování musí schválit také zastupitelé v obou městech.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji a slouží nejen jeho 440 tisícům obyvatelům, ale například traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. První etapa její modernizace počítá nejen s výstavbou nového centra urgentní péče s operačními sály a laboratořemi. V sousedství by měla vyrůst i nová lůžková stanice se zhruba stovkou lůžek a také parkovací dům, který by měl zajistit místa k parkování, která dnes areálu citelně chybí.

Projekt se teprve připravuje, se zahájením stavby se nepočítá dřív než v závěru roku 2018. Už letos začnou ale v areálu nemocnice první práce. "Máme v plánu, že za prostředky nemocnice provedeme demoliční práce a přípravu té investice po stránce stavební, to je vytvoření prostoru pro zakládání stavby a přeložení inženýrských sítí," řekl Petr Moos z týmu, který projekt modernizace připravuje. Připravit by se podle něj mělo vše k čemu není potřeba vlastní projekt. "Ten teprve dostaneme na základě soutěže," vysvětlil Moos.

K zemi by tak ještě v prvním pololetí letošního roku měly jít podle Moose staré stavby jižně od pavilonu chirurgie - stará interna a také bývalá budova hospodářské správy. "Diskutujeme ještě s památkáři o budovách na straně protější v Kristiánově ulici, tam jsou staré zchátralé bytové domy a ty bychom také rádi odstranili, aby tam bylo možné stavět," vysvětlil. Jen na demolice budov bude podle předběžných odhadů třeba 32 milionů korun, na 50 milionů přijdou terénní úpravy a inženýrské sítě.

Autoři | Foto Nemocnice Liberec

Štítky Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, Liberec, Turnov, Petr Moos, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj dá miliardu na modernizaci liberecké nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.