Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Akutní interní ambulance ve Frýdlantu na konci března skončí

Akutní interní ambulance, která v Nemocnici Frýdlant funguje od loňského září, na konci března ukončí provoz. Dál bude fungovat jen pohotovost. Nemocnice Frýdlant nabídla městu, že bude provozovat rozšířenou 24hodinovou pohotovostní službu, podmínkou je ale příspěvek obcí. Jinak zůstane pohotovost ve standardním režimu - ve všedních dnech do 20:00 a o sobotách, nedělích a svátcích dopoledne. Pak budou muset pacienti do 30 minut vzdálené Krajské nemocnice v Liberci.

Nemocnice Frýdlant patří do skupiny EUC (dříve Euroclinicum). Akutní interní ambulance tam byla zřízena jako provizorní řešení poté, co tamní nemocnice od září uzavřela lůžkovou internu. Důvodem byl nejen nedostatek lékařů, ale také nedostatečné přístrojové vybavení. Podle Kubra nemocnice od té doby každý měsíc na provoz ambulance doplácí zhruba 300 tisíc korun. Loni sice na provoz zhruba 400.000 přispěl kraj a obce, od začátku roku je ale ambulance plně v režii nemocnice. Na dofinancování 24hodinového provozu pohotovosti chce nemocnice od obcí 3,5 milionu korun, zhruba 750 tisíc dává na zajištění pohotovostní služby Liberecký kraj.

"Na nepřetržitý provoz by podle nás měly přispívat obce ze svých rozpočtů. V podobné situaci je řada jiných malých nemocnic. V dnešní době, kdy je ve všech českých regionech hustá síť špičkových zdravotnických zařízení s dostatečným dojezdovým časem pro sanitky, jsou pohotovosti na malých městem luxusem," vysvětlil jednatel Nemocnice Frýdlant Zdeněk Kubr, který je členem představenstva ECU. Podle starosty Dana Ramzera (ODS) je Frýdlant připraven o případném příspěvku jednat, ale pouze v případě, že se na podpoře shodnou minimálně obce Frýdlantského výběžku. Ne všechny obce jsou ale pro.

Obyvatelé Frýdlantu i okolních obcí se o budoucnost nemocnice bojí. "Už tu zrušili dětské oddělení, porodnici, k očnímu nebo zubaři jezdíme do Liberce," posteskla si Libuše Tuhá z Vísky. Pavel Kraus, který je po operaci kolene a do nemocnice dochází na rehabilitaci, má obavy, co z péče ve Frýdlantu zůstane. "Bydlím sto metrů od nemocnice a jdu sem čtvrt hodiny, v jakém jsem stavu. Druhé koleno mě čeká. Jak budu asi jezdit do Liberce, nedovedu si to představit," poznamenal.

Podle Kubra se ve Frýdlantu ruší obory už posledních více než deset let, EUC však nemocnici vlastní až od roku 2013. "Ke zrušení interního oddělení jsme museli přistoupit, protože byl nedostatek lékařů. Samozřejmě i s růstem odbornosti a specializací a centralizace péče docházelo k odlivu pacientů zejména do krajské nemocnice," vysvětlil. Není to podle Kubra jen problém frýdlantské nemocnice, ale i podstatně větší nemocnice v Semilech. Ve městě však sílí hlasy, že řešením pro Frýdlant by bylo, kdyby tamní nemocnici koupila Krajská nemocnice Liberec. Kubr jednání nevyloučil. "Žádnou oficiální nabídku jsme ale nedostali," dodal.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Frýdlant, Nemocnice Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Dan Ramzer, ODS, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Kryšpín


Rukojmí a vydírání.. Za 30 min. do Krajské nemocnice jen vrtulníkem .... při horším počasí a sněhu(?) z Jindřichovic, Habartic, Bulovky, Černous , P. Potoka a většiny obcí ANI NÁHODOU !!!!!!
Lékaře i ostatní personál spíše někdo vyhnal, pane Kubr. Jako člověka, lékaře i manažera bych Vás hnal klackem hodně daleko. Přesně si pamatuji Vaše slova, když jste převzali nemocnici: „ V žádném případě nebudeme rušit oddělení. My to umíme a nemocnici budeme rozšiřovat“. Ha, ha .
Udělat analýzu a rovnou si tam naplánovat , že Vám dají finance Kraj, město a malé chudé obce je vydírání a nestydaté braní si rukojmích z pacientů. Táhněte do háje a nechte to Krajské nemocnici.
Obce žijí z velmi malé části daní, které jim stát laskavě dá ke správě území. My to nelogicky dnes posíláme jinam = do dopravy , aby k nám vůbec něco jezdilo; stát si udělal z obcí popeláře a tak to tvrdě dotujeme; připlácíme na obvodní lékaře, aby k nám vůbec a občas někdo zajel ; tvrdě vrážíme za stát do školství, aby malé děti nemuseli cestovat do škol daleko; vodního hospodářství; občas i do rozvodných sítí jiných , na hospic aj.aj.aj. a nakonec budeme ještě přispívat na základní velké zdravotnictví ???? Jistě , vypneme světla, topení, zrušíme školu a školku , hasiče, úřad, přestaneme dotovat tělovýchovu, přispívat důchodců , malým dětem . Vykašleme se na rozmlácené silnice, domy a nebudeme provádět ani zimní údržbu . Vy jste se prostě zbláznil................... Emerit. starosta obce .

Úterý, 1. března 2016, 12:11Odpovědět

Akutní interní ambulance ve Frýdlantu na konci března skončí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.