Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj chce rozšířit zubní pohotovost, lidé z Českolipska a Semilska nebudou muset pátrat, kdo a kde zrovna slouží

Liberecký kraj chce sjednotit zubní pohotovostní službu na Českolipsku a Semilsku vždy do jediné ordinace. Dnes se tam zubaři ve službách střídají, a pacienti tak musí v případě problému o víkendech či svátcích nejprve složitě zjišťovat, kdo a kde zrovna slouží. Systém navíc kolabuje, zubaři stárnou a hlavně na Českolipsku někteří pohotovost bez finanční podpory sloužit odmítají, řekl dnes krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj zatím zubní pohotovost na Českolipsku a Semilsku finančně nepodporuje. "To teď dělat nemůžeme, protože bychom museli všem privátním lékařům přispívat na jejich zubní pohotovost, a to při rozdělování veřejných prostředků nejde," vysvětlil Tulpa. Kraj proto vypsal veřejnou soutěž na zajištění zubní pohotovosti o víkendech a svátcích od 08:00 do 12:00 nebo třeba až do 16:00. Nabídky mohou stomatologové kraji podávat do 30. března.

Sjednocení péče by mělo pacientům usnadnit život, protože budou jezdit vždy na stejné místo. "Pokud se tam nepodaří uzavřít dohodu, zcentralizujeme i denní zubní pohotovost do Liberce," dodal Tulpa.

V Libereckém kraji už na základě soutěže funguje noční zubní pohotovost. Od podzimu ji zajišťuje o víkendech a svátcích soukromá ordinace Liberecké dentální společnosti ve čtvrtém patře paláce Dunaj přímo u terminálu MHD v centru Liberce. Zubaři tam neslouží celou noc, ale jen od 18:00 do 22:00. Smlouvu s firmou uzavřel kraj na 15 měsíců, tedy do konce letošního roku, za službu zaplatí téměř 764 tisíc korun. Využívají ji pacienti nejen z Liberce a Liberecka, ale i z Jablonecka. "Zatím to velmi úspěšně funguje," poznamenal Tulpa.

V Libereckém kraji je stále zajištěna také pohotovost o víkendech a svátcích od 08:00 do 12:00 v Krajské nemocnici Liberec. Krajská nemocnice, která v Liberci zubní pohotovost zajišťuje, se do soutěže na její další rozšíření nepřihlásila, zejména kvůli nedostatečnému počtu lékařů. Pokud se podle Tulpy nepodaří pohotovostní službu na Českolipsku a Semilsku na základě soutěže zajistit, budou muset pacienti z celého kraje jezdit do Liberce. Celkově je letos na zubní pohotovost v kraji v rozpočtu připraveno 4,6 milionu korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky okres Česká Lípa, Liberecký kraj, okres Semily, zubní lékař, Petr Tulpa, pacient, svátek, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce rozšířit zubní pohotovost, lidé z Českolipska a Semilska nebudou muset pátrat, kdo a kde zrovna slouží  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.