Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Českolipské nemocnici chybějí lékaři i sestry, provoz ale neomezí

Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa chybí 20 lékařů a zhruba stejný počet sester. Nejkritičtější je situace na chirurgii a interně a také na rentgenologii. Omezovat lůžka ani provoz oddělení však nemocnice nebude. Novinářům to dnes řekl lékařský ředitel Vladimír Trenčiansky.

Druhé největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji má 17 oddělení, na většině z nich chybí jeden až dva lékaři. Nemocnice provoz zajišťuje za cenu přesčasů, v průměru tamní lékaři měsíčně odslouží 300 a 320 hodin.

"Lékaři, zejména ti kvalifikovaní, v republice na trhu práce nejsou, snažíme se je ale podchytit, máme i motivační fond," řekl Trenčiansky. Alespoň na chirurgii by se podle něj do léta měla situace vyřešit a tamní lékaře by měly doplnit dvě nové posily. Nemocnice nabízí lékařům mimo jiné náborový příplatek 100 tisíc korun, sestrám 20 tisíc korun. Mzdy lékařů se tam pohybují kolem 70 tisíc korun měsíčně, sester kolem 25 700 korun. V letošním roce stoupnou v průměru o deset procent. "Nemocnici to bude stát navíc zhruba 35 milionů korun," doplnil generální ředitel Jaroslav Kratochvíl.

Českolipská nemocnice s 488 akutnímu lůžky, slouží pro spádovou oblast se 110 tisíc obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává 836 lidí, z toho 94 je lékařů a zhruba 550 sester. Ročně je tam hospitalizováno kolem 19 tisíc pacientů, dalších 277 tisíc jich projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností kraje, v loňském roce skončila v zisku 21,7 milionu korun, při celkových výnosech 714 milionů. I díky tomu si mohla podle Kratochvíla dovolit rozdělit v lednu na jednorázových odměnách 1,4 milionu korun a zvýšit letos mzdy o desetinu.

Nemocnici letos čekají investice za více než 40 milionů korun a akce za dalších zhruba 30 milionů připravuje. Ještě letos by se měly modernizace dočkat velké výtahy, úpravy čekají dětské oddělení. Připravuje se také rekonstrukce rozvodů chlazení a vody. Klíčovým projektem bude vybudování nového zdroje tepla, který by měl nemocnici zásobovat už od příštího roku. Nemocnice také nutně potřebuje modernizovat operační sály. "Letos bychom chtěli udělat kompletní projektovou přípravu až ke schválení stavebního úřadu," doplnil technický a provozní ředitel Ivan Garaj. Jen projekty budou stát podle odhadů šest až osm milionů, samotná rekonstrukce sálů se odhaduje na sto milionů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, lékař, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Jaroslav Kratochvíl, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipské nemocnici chybějí lékaři i sestry, provoz ale neomezí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.