Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Roadshow proti rakovině navštíví v květnu Liberec

Roadshow proti rakovině navštíví v květnu 13 českých a moravských měst, zapojí se do ní i vybrané krajské a okresní nemocnice. Odborníci poskytnou zájemcům rady ohledně onkologické prevence. Součástí akce je i veřejná sbírka na podporu onkologických oddělení zapojených nemocnic, sdělila za pořadatele obchodní a marketingová ředitelka Pojišťovny VZP Halina Trsková.

"Akce má oslovit všechny lidi, kterým záleží na vlastním zdraví a zajímají se o možnosti prevence, i ty, kteří chtějí pomoci onkologickým oddělením nemocnic," uvedla.

V roce 2013, ze kdy jsou nejnovější česká data, lékaři zjistili 81.541 případů rakoviny, zemřelo na ni 26 944 lidí. Ke konci roku žilo v Česku 518 667 lidí léčených pro zhoubný nádor, nebo vyléčených. Nejčastěji šlo o zhoubné nádory kůže u mužů i žen, na druhém místě u mužů byla rakovina prostaty, u žen rakovina prsu. Shodně u mužů i žen na třetím místě pak rakovina tlustého střeva a konečníku.

Podle onkologů lze dodržováním 12 zásad Evropského kodexu proti rakovině zabránit až polovině úmrtí na rakovinu. Lidé by především neměli kouřit a pobývat v zakouřeném prostředí. Měli by si udržovat zdravou váhu, být fyzicky aktivní a omezit čas strávený sezením. Měli by také zdravě jíst. K prevenci rakoviny přispívá i to, že se člověk vyhýbá přílišnému slunění, platí to zejména pro děti. Kodex také doporučuje účast na screningových programech.

Celorepubliková roadshow proti rakovině Měsíc Fénixe startuje 5. května v Praze, pokračuje 6. května v Plzni, 7. května v Ústí nad Labem, 11. května v Liberci, 13. května v Hradci Králové, 14. května v Pardubicích, 19. května v Karlových Varech, 20. května v Olomouci, 21. května v Českých Budějovicích, 25.května v Jihlavě, 26. května v Brně, 27. května ve Zlíně a 28. května v Ostravě. Kampaň ukončí v sobotu 4. června celodenní rodinný program v pražské Stromovce v prostoru "Tiskárny na vzduchu".

Lidé mohou přispět do putovní kasičky umístěné ve Fénix pointu během akce v každém městě a mohou přispívat také na bankovní účet sbírky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rakovina, nemocnice, Liberec, prevence, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko, Praha, Brno, Plzeň, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roadshow proti rakovině navštíví v květnu Liberec  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.