Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj chce koupit frýdlantskou nemocnici. Je to jediný způsob, jak zajistit akutní péči na Frýdlantsku, říká hejtman

Skončí frýdlantská nemocnice v rukou Libereckého kraje? Dost možná. Liberecký kraj před nedávnem nabídl společnosti EUC, která převzala v roce 2013 provoz nemocnice, možnost odprodeje. Kraj by rád zajistil akutní péči v nemocnici, která je strategická pro Frýdlantský výběžek. Podle pondělního vyjádření nabízí Liberecký kraj 35 milionů korun.

„Na osobní schůzce s hejtmanem Libereckého kraje panem Půtou jsem si vyslechl jeho nabídku, že Liberecký kraj koupí námi vlastněnou Nemocnici Frýdlant. Navrhovaná cena je 35 miliónu korun. Zazněl také návrh, že EUC bude moci v nemocnici dále provozovat lékárnu po dobu minimálně 10 let,“ řekl předseda představenstva společnosti EUC Jan Blaško a dodal: „Nabídku vnímáme jako seriózní krok kraje a jsme připraveni o ní jednat. Prodej zdravotnického zařízení s ročním obratem 167 miliónů korun a zaměstnávajícího 200 lidí je však zásadní rozhodnutí, které má svá pravidla.“

To uznává také hejtman Martin Půta. "Pokud bude kraj chtít nemocnici koupit, bude muset její hodnotu určit nezávislý audit," doplnil Půta s tím, že o odprodeji bude muset kraj jednat i nadále. Poslední slovo budou mít krajští zastupitelé. "Jsem ale přesvědčen o tom, že je to jediný způsob, jak zajistit akutní péči na Frýdlantsku," řekl Půta. Odkoupení nemocnice krajem je podle něj nejrychlejší cesta k převzetí zařízení. Kraj vlastní dvě nemocnice – v Liberci a České Lípě.

O odprodeji frýdlantské nemocnice, jejíž areál je v majetku Frýdlantu, se mluvilo už v loňském roce. Tehdy Krajská nemocnice Liberec oznámila, že je připravena rozšířit svou působnost a převzít nemocnici ve Frýdlantu. Euroclinicum (dnes EUC) v té době oznámilo, že o odprodeji neuvažuje.

„Z naší strany na jednáních jednoznačně zazněla informace, že Nemocnice Frýdlant není na prodej, naopak máme v plánu její další rozvoj v rámci skupiny Euroclinicum," sdělila tehdy Lucie Uhlířová ze společnosti Euroclinicum. 

Frýdlantský výběžek je se zbytkem Libereckého kraje spojen jen dvěma komunikacemi, z nichž jedna - kolem přehrady Souš v Jizerských horách, se na zimu pro dopravu uzavírá. Zdravotnickou péči o tamní obyvatele zajišťuje Nemocnice Frýdlant, která ale loni na podzim kvůli nedostatku lékařů uzavřela lůžkové interní oddělení a omezit chce i akutní chirurgickou péči. Sice zřídila akutní interní ambulanci, ta ale na konci března skončí. Pacienti s akutními problémy většinou míří do Liberce.

Nemocnice Frýdlant by vedle ambulancí měla od dubna zajišťovat jen pohotovost. Na rozšířenou 24hodinovou pohotovost ale EUC žádá od měst a obcí výběžku 3,5 milionu korun. "V dnešní době, kdy je ve všech českých regionech hustá síť špičkových zdravotnických zařízení s dostatečným dojezdovým časem pro sanitky, jsou pohotovosti na malých městech luxusem," řekl již dříve jednatel Nemocnice Frýdlant Zdeněk Kubr. Zajištění rychlé přepravy pacientů v akutním stavu do Liberce může být ale problematické, kraj kvůli tomu už od března posílil záchrannou službu ve výběžku o druhou posádku.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Liberecký kraj, Nemocnice Frýdlant, Frýdlantsko, Martin Půta, Liberec, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce koupit frýdlantskou nemocnici. Je to jediný způsob, jak zajistit akutní péči na Frýdlantsku, říká hejtman  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.