Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Frýdlantsko nebude mít od dubna nepřetržitou akutní péči

Frýdlantsko nebude mít od dubna nepřetržitou akutní zdravotnickou péči. Zatímco dosud tam 24 hodin denně fungovala akutní interní ambulance, od dubna zůstane jen pohotovost v omezeném rozsahu, který objednává a platí Liberecký kraj. Města a obce Frýdlantského výběžku odmítly dotovat nepřetržitou službu pohotovosti v soukromé Nemocnici Frýdlant, která patří společnosti EUC. Na nepřetržitý provoz pohotovosti žádala firma 3,5 milionu korun.

Města a obce odmítají financovat provoz soukromého zdravotnického zařízení. "Jsme přesvědčeni o tom, že by to mělo být garantováno v základní zdravotní péči, a pokud nemocnice tuto péči odmítá, tak nechceme vysílat signál pro ostatní podnikatele, že je tady ruka otevřená a že budeme sponzorovat jejich byznys," řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

V komuniké, které zástupce EUC v závěru roku podepsal, garantoval podle něj to, že bude akutní interní péče v letošním roce zachována a financovat ji bude sama nemocnice. "Dnes už je všechno jinak, nedá se jim věřit," dodal starosta.

Ředitel Nemocnice Frýdlant Jiří Benedikt potrvdil, že od 1. dubna přestává nemocnice dotovat akutní interní ambulanci a ta přechází do režimu standardní lékařské pohotovostní služby. "Některé služby v rámci této LPS budou pokračovat, například sledování pacienta na expektačním lůžku (lůžka určená mj. pro pacienty, u nichž není při příjmu zcela vyjasněn jejich zdravotní stav), měření EKG a podobně," dodal ředitel Nemocnice Frýdlant Jiří Benedikt. Ve všedních dnech bude pohotovost fungovat od 16:00 do 20:00, v pátek od 17:00 do 21:00 a o víkendech a svátcích od 09:00 do 18:00. Ostatní péče včetně chirurgické zůstane podle něj zachována v současném rozsahu.

PSALI JSME: Kraj chce koupit frýdlantskou nemocnici

Obce Frýdlantského výběžku, kde žije více než 23 tisíc lidí, vítají iniciativu Libereckého kraje, který chce útlum zdravotnické péče v regionu řešit, a jedná proto s EUC o odkoupení Nemocnice Frýdlant. "Jednání probíhají už půl roku, cena je otázkou dalšího jednání. Samozřejmě nejdřív musí dojít k posouzení hodnoty té společnosti, protože kupujeme obrat, zaměstnance, smlouvy s pojišťovnami, nikoli ale budovy, protože ty patří městu Frýdlant," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Je podle něj třeba situaci řešit co nejrychleji. Věří, že by dohoda mohla být hotova do poloviny letošního roku, peníze na koupi kraj díky dobrému hospodaření má.

Frýdlantsko je ze zbytku kraje špatně dostupné, to byl také důvod, proč tam nemocnice zůstávala. Současný vlastník - EUC - ji koupil v roce 2013, teď za ni žádá nejméně 35 milionů korun. „Na osobní schůzce s hejtmanem Libereckého kraje panem Půtou jsem si vyslechl jeho nabídku, že Liberecký kraj koupí námi vlastněnou Nemocnici Frýdlant. Navrhovaná cena je 35 miliónu korun. Nabídku kraje vnímáme jako seriózní krok kraje a jsme připraveni o ní jednat. Prodej zdravotnického zařízení s ročním obratem 167 miliónů korun a zaměstnávajícího 200 lidí je však zásadní rozhodnutí, které má svá pravidla,“ dodal předseda představenstva společnosti EUC Jan Blaško.

Loni na podzim kvůli nedostatku lékařů uzavřela nemocnice lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna chce omezit akutní chirurgickou péči. Pacienti s akutními problémy už dnes většinou míří do Krajské nemocnice Liberec. Kraj proto už od března za bezmála sedm milionů korun přidal ve výběžku druhou posádku záchranné služby. Liberecká nemocnice však kapacitně nestačí. Pokud se akutní péče ve Frýdlantu neobnoví, bude podle ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného muset investovat 30 milionů korun do rozšíření interny.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky Frýdlantsko, Nemocnice Frýdlant, nemocnice, Liberecký kraj, Frýdlantský výběžek, Krajská nemocnice Liberec, Frýdlant, Martin Půta, Dan Ramzer, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantsko nebude mít od dubna nepřetržitou akutní péči  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.