Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V únoru se v Česku objevilo 36 případů HIV, dvakrát více než loni

V únoru se v Česku objevilo 36 nových případů viru HIV, dvakrát více než loni. Od začátku roku přibylo nakažených o 65 na celkem 2685, růst tak oproti loňsku zrychlil o třetinu. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu. Již loňský celoroční nárůst nakažených HIV byl rekordní, nejvyšší za tři desítky let.

Letošní výrazné zrychlení nárůstu výskytu HIV potvrzuje trend, před kterým již dříve varovali odborníci. Lékaři a pracovníci neziskových organizací upozorňují, že strach z HIV a nemoci AIDS, kterou virus způsobuje, v Česku opadá. Lidé se přestávají chránit a spoléhají na moderní léčbu, díky níž mohou nemocní žít výrazně déle. Lékaři ale zdůrazňují, že terapie má sice nyní méně vedlejších účinků než dříve, je však stále velmi nepříjemná a chorobu nevyléčí.

Od začátku letošního roku se objevily tři nové případy AIDS, celkem tak bylo v Česku od poloviny 80. let, od kdy se údaje sledují, zaznamenáno 465 nemocných. Nemoci podlehli letos čtyři lidé a dohromady již 240 lidí.

Nejvíce případů HIV je v Praze, celkem 1314. Hlavní město výrazně přesahuje ostatní regiony i v přepočtu množství případů viru na milion obyvatel, který v Praze přesahuje tisícovku, zatímco v jiných krajích je v řádu desítek až stovek.

Loni bylo v České republice za celý rok diagnostikováno 266 nových případů nákazy HIV, což bylo nejvíce za posledních 30 let. Přitom ještě do roku 2006 se roční růst pohyboval v desítkách. Rekordní byl i počet nových případů nemoci AIDS, a to 31.

Autoři

Štítky HIV, Česko, virus, Státní zdravotní ústav, nemoc, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V únoru se v Česku objevilo 36 případů HIV, dvakrát více než loni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.