Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj je o krok blíž k odkupu frýdlantské nemocnice. Cenu má určit audit

Liberecký kraj je opět o krok blíž k odkupu frýdlantské nemocnice. Krajští radní včera schválili záměr koupit nemocnici od společnosti EUC, která už loni na podzim kvůli nedostatku lékařů uzavřela ve Frýdlantu lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče, od dubna navíc omezila i rozsah akutní péče. Současný provozovatel za nemocnici podle kraje požaduje 35 milionů korun a provozování lékárny. O tom, za kolik kraj bude chtít nemocnici koupit, rozhodne podle hejtmana Martina Půty (STAN) až audit.

Ten by měla zpracovat společnost Nexia AP, se kterou má Liberecký kraj dobré zkušenosti. "V minulosti zpracovávala audit hospodaření záchranné služby a v tuto chvíli zpracovává pro českolipskou nemocnici posouzení hodnoty společnosti za účelem dalšího jednání s městem Česká Lípa o vstupu do nemocnice," řekl Půta. Nexia AP je podle něj navíc i auditorem společnosti EUC, což by mohlo celé vyjednávání urychlit. Nevyloučil ale, že pokud se objeví požadavek na další posudek jinou nezávislou společnosti, bránit se mu kraj nebude.

Samotné vedení společnosti EUC popírá, že by částku 35 milionů korun na schůzce navrhlo a podle vyjádření mluvčího Jana Hůlka padla tato částka z úst hejtmana. "Nemocnici nechceme z principu prodávat. Nabídka přišla ze strany kraje a tak se jí budem zabývat a vyhodnotíme ji," řekl.

„Prodej zdravotnického zařízení s ročním obratem 167 miliónů korun a zaměstnávajícího 200 lidí je zásadní rozhodnutí, které má svá pravidla,“ řekl před nedávnem předseda představenstva společnosti EUC Jan Blaško.

Nákup obratu společnosti a smluv

Společnost EUC koupila Nemocnici Frýdlant s.r.o. před třemi lety za údajných 25 milionů korun. Teď za ni žádá 35 milionů korun a také provozování lékárny v areálu i po prodeji nemocnice. Firma přitom areál nemocnice nevlastní a pronajímá si ho od města. "Posouzení společnosti, která má jen nájemní smlouvu a nevlastní ty nemovitosti, je pro důvěru zastupitelů pro schvalování dalších kroků velice důležité," vysvětlil Půta. Kraj podle hejtmana kupuje obrat společnosti a smlouvy s pojišťovnami a zaměstnanci.

Pokud kraj nemocnici nekoupí, čekají ho náročné přesuny

Liberecký kraj by rád uzavřel dohodu o prodeji do poloviny letošního roku. Podle radního pro zdravotnictví Petra Tulpy (Starostové pro Liberecký kraj), je třeba jednat rychle, protože nemocnici opouštějí lékaři i zdravotnický personál. Pacienti z Frýdlantska navíc míří ve větší míře do Krajské nemocnice v Liberci, kde na to ale kapacity nestačí. "Cílem je proto zachovat zdravotnické služby v mikroregionu, a získat tím další pracoviště, které by ve spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec vykonávalo zdravotnickou péči a zajistilo 24hodinovou akutní péči, která dnes Frýdlantu chybí," řekl Tulpa. Pokud kraj nemocnici nekoupí, čekají ho náročné přesuny, investice a shánění lékařů pro libereckou nemocnici.

Se slovy Petra Tuply o odchodu zaměstnanců nesouhlasí EUC. "Je to přesně naopak. Personální situaci se nám daří stabilizovat," doplnil Hůlek.

Frýdlantský výběžek je se zbytkem Libereckého kraje spojen jen dvěma komunikacemi, z nichž jedna - kolem přehrady Souš v Jizerských horách, se na zimu pro dopravu uzavírá. Zdravotnickou péči o tamní obyvatele zajišťuje Nemocnice Frýdlant, která ale loni na podzim kvůli nedostatku lékařů uzavřela lůžkové interní oddělení a omezit chce i akutní chirurgickou péči. Sice zřídila akutní interní ambulanci, ta ale na konci března skončila. Pacienti s akutními problémy většinou míří do Liberce.

„Jsem ale přesvědčen o tom, že převzetí nemocnice je jediný způsob, jak zajistit akutní péči na Frýdlantsku," uzavřel Půta.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Liberecký kraj, Martin Půta, lékař, Frýdlant, Starostové a nezávislí, Krajská nemocnice Liberec, NEXIA AP a.s., Nemocnice Frýdlant, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj je o krok blíž k odkupu frýdlantské nemocnice. Cenu má určit audit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.