Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ANKETA: Bojíte se poskytnout první pomoc? Nejste jediní

Dostali jste se někdy do situace, kdy jste museli poskytnout první pomoc? Dost možná jste váhali, jak postupovat a co dělat. A nejste jediní. Aspoň to tak vypadá podle průzkumu, který provedla společnost Sanofi a agentura ppm factum. Z něho vyplynulo, že šestaosmdesát procent respondentů z Liberecka má strach, že poskytnout pomoc nezvládne. Navíc téměř osm z deseti dotázaných se bojí, že se při poskytování první pomoci nakazí.

Zkušenosti s poskytováním první pomoci má více než třetina obyvatel Liberecka. Opatrní jsou Liberečané v hodnocení svých schopností. Jen patnáct procent lidí v regionu tvrdí, že by rozhodně uměli poskytnout první pomoc. V rámci celé ČR je číslo dost podobné.

Naštěstí i většina ostatních by se k záchraně člověka postavila čelem. O pomoc by se pokusilo i dalších čtyřiačtyřicet procent Liberečanů, přestože si nejsou jistí svými schopnostmi. Více než třetina respondentů z regionu pak přiznala, že by se o záchranu raději nepokoušela ze strachu, že stav pacienta ještě více zhorší.

A jak to potom vypadá ve skutečnosti? Lidé, kteří se do kritické situace již dostali, se podle svých slov o záchranu ve většině případů pokusili. Pouze pět procent z nich zvládlo samo poskytnout první pomoc.

Ne všichni jsou ale ochotni pomoci. Liberečtí záchranáři mají ještě v živé paměti případ, kdy bezohlednost kolemjdoucích stála lidský život devětapadesátiletou ženu. Pro ní se stala cesta do centra města bojem o každou sekundu. Zarážející je především přístup Liberečanů. Bezvládně ležící tělo ženy sledovaly na Fugnerově ulici desítky lidí. Pomoci se dočkala až po několika minutách od záchranářů a dvou kolemjdoucích. V nemocnici přesto zemřela.

Umíte poskytnout první pomoc zraněnému?

Celkem hlasovalo56 čtenářů

Foto pixabay.com

Štítky první pomoc, Liberecký kraj, Sanofi, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Bojíte se poskytnout první pomoc? Nejste jediní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.