Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nemocnice Semily a Jilemnice by se měly od roku 2017 sloučit

Nemocnice v Semilech a Jilemnici by se měly k 1. lednu 2017 sloučit v jedno zdravotnické zařízení. Na spojení se už loni dohodla zastupitelstva obou měst. Podmínkou je přeměna příspěvkových organizací na obchodní společnosti. Nemocnice v Semilech je už od srpna loňského roku společností s ručením omezením, změna Masarykovy městské nemocnice v Jilemnici se připravuje. Obě zdravotnická zařízení je také třeba ocenit, samotnou fúzi by pak měli zastupitelé schvalovat na podzim.

Nemocnice Semily je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Další jsou v Jilemnici a Turnově, vzdálených 30 kilometrů, 20 minut trvá cesta do Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou. Semilská nemocnice má 130 lůžek, v 90. letech prošla rekonstrukcí za 400 milionů korun. Dlouhodobě se však potýká s nedostatkem lékařů. Loni na jaře musela dokonce omezit provoz lůžkové části chirurgického oddělení. Obnovit se ho podařilo díky pomoci lékařů z Liberce. Od Nového roku ale nemocnice zrušila kvůli nedostatku lékařů lůžkovou internu. Z 31 lůžek 20 přeměnila na lůžka následné péče, ostatní zrušila. Zachován zůstal nepřetržitý provoz interní ambulance. "S dalším omezením nepočítáme, rozsah péče by už měl být zachován," řekla semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Spolupráci semilské a jilemnické nemocnice nahrává blízkost měst, vzájemně se mohou doplňovat i jejich odbornosti. Semily mohou nabídnout lůžka následné péče nebo kvalitní ortopedii, v Jilemnici je zase dětské oddělení nebo gynekologie, které v Semilech chybí. Jilemnická nemocnice se 194 lůžky slouží pro 60 tisíc pacientů z Jilemnicka, Semilska a Jablonecka a také pacientům z oblasti Vrchlabí a části Jičínska. Tamní zastupitelé dali přednost transformaci na akciovou společnost, protože pro ně byla důvěryhodnější. Podle ředitele nemocnice Jiřího Kalenského ale nemocnice v minulých letech investovala miliony z evropských fondů do modernizace a rozvoje, a tak musí s transformací souhlasit i poskytovatelé dotací.

Autoři

Štítky Semily, Jilemnice, zdravotnické zařízení, nemocnice, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, lékař, okres Semily, Turnov, Lena Mlejnková, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Semily a Jilemnice by se měly od roku 2017 sloučit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.