Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turnovská nemocnice má nové oddělení pro léčbu střevních onemocnění, jediné kraji

Turnovská nemocnice má špičkové oddělení pro léčbu střevních onemocnění. Jeho vybudování vyšlo na 20,8 milionu korun. IBD Centrum je určeno pro léčbu pacientů s nespecifickými střevními záněty. V Libereckém kraji je jediné. Léčit bude zejména pacienty s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou, což je onemocnění tlustého střeva.

Biologickou léčbu těmto pacientům od roku 2004 poskytovala liberecká nemocnice. Prostory ale kapacitně nestačily a nebylo možné je rozšířit. Proto se centrum přemístilo do turnovské nemocnice, která je s libereckou spojená od ledna 2014. "Zatím vždy, když se restrukturalizuje nějaká nemocnice, tak se oddělení zavírají. Já jsem moc rád, že u nás v Turnově naopak nové oddělení otevíráme. Navíc personálně i přístrojově perfektně vybavené," uvedl lékařský náměstek turnovské nemocnice Martin Hrubý.

Centrum vzniklo ve třetím patře přestavbou bývalého novorozeneckého oddělení a rekonstrukcí endoskopického pracoviště. Krajská nemocnice Liberec na vybudování centra v Turnově získala dotaci 8,2 milionu korun od ministerstva zdravotnictví, zbytek zaplatila ze svého. Stavební úpravy stály 10,5 milionu korun, nábytek 862 tisíc korun a technika 9,4 milionu korun. V centru jsou dva endoskopické sálky, dospávací pokoj, prostor pro biologickou léčbu se třemi lehátky a pěti aplikačními křesly.

Léčba pacientů s nespecifickými střevními záněty je velmi náročná, obtížné je už pouhé zjištění choroby. "Každý pacient je originalita. Veškerá léčba je u každého pacienta speciálně šitá na míru, jak konzervativní, to znamená léková i biologická, tak i chirurgická," uvedla již dříve gastroenteroložka Lenka Nedbalová. Ta vedla gastroenterologické centrum pro biologickou léčbu v Liberci a nyní se stala primářkou IBD centra v Turnově.

„V Turnově budu při péči o naše pacienty s nespecifickými střevními záněty klást důraz na mezioborovou spolupráci a komplexnost péče. Do budoucna bych si zde přála založit lokální pacientskou organizaci s edukační a další pomocnou činností,“ zdůraznila Nedbalová.

Lékaři v Liberci měli v péči asi 1000 pacientů, nejčastěji jim bylo mezi 20 až 30 lety. Biologickou léčbu tam ročně absolvovalo 120 až 140 lidí.

Štítky léčba, nemoc, pacient, Turnov, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Martin Hrubý, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovská nemocnice má nové oddělení pro léčbu střevních onemocnění, jediné kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.