Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Aplikace Záchranka pomohla za poslední měsíc třem osobám z Libereckého kraje

Je to čtvrt roku, co byla spuštěna aplikace „Záchranka“ určená pro chytré telefony. Jejím prostřednictvím se lidé stisknutím tlačítka spojí na lince 155 s operačním střediskem zdravotnické záchranné služby. Zároveň jsou aplikací zaslána důležitá data o volajícím a GPS souřadnice jeho přesné polohy. Právě díky téhle aplikaci se včas dostalo pomoci několika osobám z Libereckého kraje.

Podle mluvčí krajské záchranky Lenky Moravcové využila aplikaci během posledního měsíce hned dvojice zraněných cyklistů. „Koncem dubna se takto na operační středisko dovolal cyklista zraněný nedaleko Dubé. Následkem úrazu hlavy po pádu z kola nebyl schopný přesně popsat místo, kde se nachází.  Druhého zraněného cyklistu ošetřila tento víkend posádka letecké záchranné služby v bývalém vojenském prostoru pod hradem Bezděz, kde se konaly cyklistické závody,“ řekla Moravcová. Aplikaci k přivolání pomoci využil podle ní kamarád zraněného. Díky zaslaným GPS souřadnicím byl posádkou vrtulníku zraněný snadno .

„Třetím ošetřeným pacientem byl začátkem tohoto týdne muž, kterému se náhle zhoršil jeho zdravotní stav. Protože jako turista přesně nevěděl, kde se nachází, volil k přivolání pomoci raději tuto aplikaci,“ uzavřela mluvčí.

Zdravotnická záchranná služba v České republice má nového pomocníka při hledání polohy pacientů, volajících na linku 155 od března letošního roku. V život ohrožující situaci stačí přidržet nouzové tlačítko na displeji. Tímto jednoduchým pohybem se spustí vytáčení linky 155. 

Aplikace nabízí také interaktivní návod pro poskytnutí první pomoci. Uživatel v aplikaci nalezne také seznam nejbližších pohotovostí či lékáren. Jednoduchým přepnutím aplikace do testovacího režimu si pak každý může vyzkoušet aktivaci Alarmu nanečisto. Mobilní aplikace je dostupná zdarma pro telefony s operačními systémy Apple iOS a Google Android. 

Foto Aplikace Záchranka

Štítky Liberecký kraj, cyklista, Apple, Hrad Bezděz, Česko, Android

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikace Záchranka pomohla za poslední měsíc třem osobám z Libereckého kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.