Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Českolipské nemocnici chybí lékaři, v létě omezí neurologii

Českolipské nemocnici s poliklinikou chybí lékaři, proto na přelomu července a srpna uzavře na tři týdny oddělení neurologie včetně ambulance. Pacienti budou muset do Liberce, Děčína nebo Mladé Boleslavi. Omezeny budou na dva týdny v létě i plánované ortopedické operace.

Neurologické oddělení má pět lékařů, jeden ale odchází a přes léto by kvůli dovoleným musela nemocnice po dobu tří měsíců provoz oddělení omezit. Loni byla neurologie uzavřena v létě měsíc. Dobu uzavření oddělení nemocnice využije podle ředitele pro nutnou údržbu, která se musí každoročně dělat.

Druhé největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji má 17 oddělení, na většině z nich chybí jeden až dva lékaři. Nemocnice provoz zajišťuje za cenu přesčasů, tamní lékaři odslouží v průměru 300 až 320 hodin měsíčně. "Aktuálně nám chybí asi 12 lékařů na úvazky, je to roztroušeno po všech odděleních. Podařilo se získat lékaře na oddělení chirurgie, ARO a rentgenologické," řekl lékařský ředitel Vladimír Trenčiansky. Také na neurologii by se podle něj měla na podzim situace zlepšit, nemocnice jedná s dvěma lékaři, kteří by měli tamní kádr doplnit. Zařízení podle něj chybí také zhruba dvě desítky zdravotních sester.

Kvalifikovaných lékařů i sester je podle Trenčianského na trhu nedostatek, nemocnice se je snaží podchytit a má i motivační fond. Lékařům nabízí mimo jiné náborový příplatek 100 tisíc korun, sestrám 20 tisíc korun. Mzdy lékařů se tam pohybují kolem 70 tisíc korun měsíčně, sester kolem 25 700 korun. V letošním roce stoupnou v průměru o deset procent. Loni vyplatila nemocnice na mzdách o 18 milionů korun víc než předloni, letos podle odhadů náklady stoupnou zhruba o 35 milionů.

Českolipská nemocnice s 475 akutnímu lůžky slouží pro spádovou oblast se 110 tisíc obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává na 820 lidí, z toho 95 je lékařů a zhruba 560 sester. Ročně je tam hospitalizováno kolem 19 tisíc pacientů, dalších 280 tisíc lidí projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností kraje, loni skončila v zisku 21,9 milionu korun při výnosech 714 milionů. I díky tomu si mohla podle Kratochvíla dovolit rozdělit v lednu na jednorázových odměnách 1,4 milionu korun a zvýšit letos mzdy o desetinu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékař, nemocnice, neurologie, Liberec, Děčín, Mladá Boleslav, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipské nemocnici chybí lékaři, v létě omezí neurologii  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.