Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj chce záchranné službě koupit techniku za téměř 100 milionů korun

Liberecký kraj plánuje, že v rámci evropského projektu nakoupí pro krajskou záchrannou službu sanitky a další vybavení za 99,2 milionu korun. Technika bude využitelná i v případě živelných pohrom nebo nepříznivých klimatických podmínek.

V projektu se počítá s nákupem 16 sanitek, které budou mít pohon na čtyři kola a fungovaly by jako mobilní jednotky intenzivní péče. Záchranná služba by je mohla využívat v horských oblastech, místech postižených záplavami či v oblastech, kde působí problémy silný vítr nebo je nadprůměrně teplo. "V rámci projektu chceme nakoupit také dvě terénní vozidla 4x4, jeden mikrobus 4x4, 14 chladicích zásobníků léčiv a zdravotnického materiálu, 11 klimatizačních jednotek, 52 přístrojů pro detekci nebezpečných látek nebo 31 setů zimního vybavení personálu včetně obuvi," vypočetl hejtmanům náměstek Marek Pieter (SLK).

Realizace projektu je ale závislá na získání dotace. Podle informací kraje je už nyní zájem enormní. "Alokace výzvy již byla objemem podaných žádostí vysoko překročena," uvedla mluvčí kraje Markéta Dědková. Podle Pietera by novou techniku chtěl kraj pořídit do tří let.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech, zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Ročně vyjedou záchranáři k více než 60 tisíc případů. Vozový park záchranky je od letošního roku výrazně kvalitnější. Díky evropské dotaci získala 20 sanitek za 80 milionů korun, z vlastního zaplatil kraj 12 milionů korun. Vozy jsou vybavené nejmodernějšími přístroji. "Je to intenzivní péče na kolech," řekl již dříve lékařský náměstek krajské záchranné služby Jan Lejsek. Celkem mají záchranáři v kraji k dispozici 43 vozů, z toho 16 je doktorských aut.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, zdravotnická záchranná služba, projekt, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce záchranné službě koupit techniku za téměř 100 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.