Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Technická univerzita se rozrostla o fakultu zdravotnických studií. Už teď má 180 uchazečů o studium

Novou, v pořadí už sedmou fakultu má liberecká Technická univerzita. Fakulta zdravotnických studií vznikla na základech Ústavu zdravotnických studií, který na univerzitě funguje už od roku 2004. Všichni jeho studenti také budou automaticky pod novou fakultu převedeni. Už teď se do nového ročníku hlásí 180 nových zájemců.

Univerzita se rozhodla Ústav zdravotnických studií povýšit na fakultu po dvanácti letech kvalitní práce ústavu. „Je to logický důsledek pozitivního vývoje zdravotnických studijních oborů v Liberci. Fakulty jsou tradičními samosprávnými jednotkami všech univerzit. Jsou méně závislé na vedení univerzity než rektorátní ústavy, mají svoji samosprávu danou zákonem o vysokých školách, svůj akademický senát, volí si svého děkana. K založení fakulty jsme přistoupili po velmi dobrých zkušenostech se studii zdravotnických oborů v Liberci a velmi dobrém a uplatnění jejich absolventů na pracovním trhu,“ řekl rektor univerzity Zdeněk Kůs.

V současné době nabízí v rámci nelékařských studijních programů čtyři studijní obory: Všeobecná sestra, Biomedicínská technika, Biomedicínské inženýrství a Zdravotnický záchranář. Do budoucna připravuje další bakalářský studijní obor Radiologický asistent. „Rádi bychom do něj přijali první studenty v akademickém roce 2017/18,“ plánuje Marie Froňková z ústavu.

Do nadcházejícího ročníku má univerzita už teď 180 nových zájemců. Za celých dvanáct let přitom ústav absolovolalo asi 300 studentů a v současné době jej studuje 240 lidí. „Záměr se nám podařilo prosadit také díky účinné podpoře Krajské nemocnice Liberec. Ukazuje se, že naše rozhodnutí bylo správné a pro liberecký region potřebné a některé naše studijní programy jsou právě na unikátní synergii technických a zdravotnických na TUL. Absolventky a absolventi našeho Ústavu zdravotnických studií zaujímají významné posty v nemocnicích a jejich kvalifikace je hodnocena velmi kladně,“ dodal rektor.

 

 

Autoři | Foto TU Liberec

Štítky univerzita, Liberec, Zdeněk Kůs, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technická univerzita se rozrostla o fakultu zdravotnických studií. Už teď má 180 uchazečů o studium  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.