Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Další úspěch TULky. Nový přístroj z Liberce pomáhá odhalit příčiny bolestí svalů

Nový přístroj, který pomáhá odhalit příčiny bolestí svalů, sestrojili vědci Technické univerzity v Liberci. Pracovníci tamního centra sportovní medicíny na něm pracovali 15 let. Nový diagnostický přístroj nazvaný myotonometr by měl pomoci fyzioterapeutům a rehabilitačním lékařům objektivně zhodnotit svalové napětí pacientů, umožní sledovat vývoj nemoci i efektivnost zvolené léčby.

V současné době se v lékařské praxi nejčastěji používá k diagnostice stavu lidského svalu vyšetření pohmatem - takzvané palpační vyšetření, nebo dynamické vyšetření přístrojem, který vystřelí hrot do tkáně a měří hloubku vniku podobně, jako se měří tvrdost materiálů třeba ve strojírenství. Oba způsoby mají ale podle Kočárkové své nevýhody. "Vyšetření pohmatem je příliš subjektivní a u dynamického vyšetření je výsledek ovlivněn nervovou reakcí a neposkytuje dostatečné množství informací o svalu," řekla mluvčí technické univerzity Jaroslava Kočárková.

Liberecký myotonometr nabízí objektivnější způsob diagnostiky, která vychází z vyšetření pohmatem, a je tudíž neinvazivní. "Zkonstruovali jsme zařízení, které celý proces zautomatizovalo, objektivizovalo a parametrizovalo. Můžeme nastavit parametry měření, jako je rychlost vniku, hloubka vniku a kontaktní plocha vtlačovaného objektu, takzvaného indentoru," popsal princip autor projektu Petr Šifta, který už přístroj používá ve své ordinaci.

Zařízení podle něj umožňuje nejen určit tuhost tkáně, ale získat i řadu dalších důležitých informací, které pomohou přesně určit vlastnosti a míru poškození svalu. Nový přístup navíc podle Šifty pomůže zpřesnit popis vlivu léčby a míru dávkování léků na snížení svalového napětí.

Autoři | Foto TUL

Štítky Liberec, Technická univerzita v Liberci, bolest svalů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Další úspěch TULky. Nový přístroj z Liberce pomáhá odhalit příčiny bolestí svalů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.