Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

EUC si frýdlantskou nemocnici cení na 75 milionů, kraj na jaře nabídl polovinu

Na více než 75,6 milionů korun si společnost EUC cení frýdlantskou nemocnici, o kterou projevil zájem Liberecký kraj. Na jaře nabídl kraj za zdravotnické zařízení 35 milionů korun. Oficiální informaci o ceně, kterou si EUC nechalo zpracovat, kraj ještě ve čtvrtek neměl. Hejtman Martin Půta (SLK) proto nabídku, která se objevila v médiích, nekomentoval.

"Očekávám, že bychom ji do konce týdne měli získat, protože tak zněla dohoda, pak nabídku předložím na jednání jak do rady kraje, tak do zastupitelstva," shrnul Půta.

Nicméně odkup nemocnice, která zajišťuje lékařskou péči pro 24 tisíc obyvatel, je natolik velkou transakcí, že se nedá počítat s tím, že by současné zastupitelstvo před koncem volebního období rozhodlo. O odkupu bude nejspíš rozhodovat až nově složené zastupitelstvo.

EUC koupil Nemocnici Frýdlant s.r.o. v roce 2013. Jak podle Půty ukázal obchodní rejstřík, zaplatila firma deseti spoluvlastníkům po milionu korun - dohromady tedy deset milionů. Firma, která ve Frýdlantu zaměstnává zhruba 200 lidí, nevlastní areál nemocnice, pronajímá si ho od města. Podle Půty vyjednává kraj o odkoupení nemocnice od loňského roku, při jednání měl padnout požadavek na 35 milionů a také provozování lékárny v areálu i po prodeji nemocnice. EUC to ale popírá. Předseda představenstva EUC Jan Blaško již dříve pro Drbnu uvedl, že cílem firmy není nemocnici prodat, ale nadále ji provozovat a rozvíjet. 

Starostové měst a obcí Frýdlantska ani Liberecký kraj ale nejsou s rozsahem péče ve Frýdlantu spokojeni. V komuniké, které zástupce EUC v závěru loňského roku podepsal, garantoval, že je nemocnice schopna od Nového roku zajistit 24hodinový provoz akutní interní ambulance. Na konci března ho však nemocnice ukončila. EUC nabídla obcím, že zajistí 24hodinovou pohotovostní službu, žádalo na ni ale 3,5 milionu korun. Argumentuje tím, že nepřetržitou ambulantní péči zajišťují v ČR páteřní nemocnice a tou je Krajská nemocnice Liberec. Frýdlantsko je ale ze zbytku kraje špatně dostupné, cesta do Liberce trvá z některých míst více než 40 minut. Města a obce odmítají financovat provoz soukromého zdravotnického zařízení. 

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Martin Půta, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Nemocnice Frýdlant, Frýdlant, Frýdlantsko, Krajská nemocnice Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

EUC si frýdlantskou nemocnici cení na 75 milionů, kraj na jaře nabídl polovinu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.