Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Českolipská nemocnice dokončila rekonstrukci dětského oddělení

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa dokončila rekonstrukci dětského oddělení. Původně byla lůžková část ve dvou patrech, teď je v jediném včetně jednotky intenzivní péče. Pro pacienty i personál je to komfortnější. Rekonstrukce zhruba za šest milionů korun byla o to náročnější, že se dělala za provozu. Teď už je hotovo, zbývá do nových prostor přesunout vybavení a přístroje, to by mělo být do konce týdne.

Dětské oddělení v České lípě má 20 standardních lůžek a čtyři lůžka JIP, což je pro region se 100 tisíc obyvateli dostačující. Původně se stavěly dětské nemocnice tak, že měly samostatná oddělení kojenců, batolat a starších dětí, dnes je oddělení jedno, jen pokoje jsou vybavené a zařízené pro určitou věkovou skupinu pacientů. "Když jsem začínal dělat pediatrii, tak průměrná ošetřovací doba na dětském oddělení byla šest, někde až osm dní. Ta doba je ale dávno pryč. Na specializovaných odděleních jako je onkologie, to tak je, ale na běžných odděleních se otočí děti za dva dny, aby šly co nejdříve domů," řekl primář dětského oddělení Josef Gut.

Českolipská nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Má 475 akutních lůžek, ročně je tam hospitalizováno kolem 19 tisíc pacientů, dalších 280 tisíc lidí projde ambulancemi. Zařízení zaměstnává 838 lidí, z toho 110 je lékařů a zhruba 415 sester. Nemocnice je akciovou společností kraje, loni skončila v zisku 21,9 milionu korun při výnosech 714 milionů. I díky tomu si mohla dovolit nejen zvýšit mzdy personálu, ale také investovat.

Nemocnici letos čekají investice za více než 90 milionů korun, z toho 12 milionů zaplatí ze svého, zbytek získala na dotacích od kraje či státu. "Modernizovat se budou ještě letos také například výtahy, inženýrské sítě nebo chlazení," řekl generální ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. Klíčovým projektem bude vybudování nového zdroje tepla za 90 milionů korun, který pro nemocnici staví ČEZ ESCO. Náklady bude nemocnice splácet z úspor, které by měly ročně dosáhnout 13,5 milionu korun. Už teď jsou na další období připraveny projekty zhruba za 180 milionů korun na obnovu vybavení nemocnice, chystá se i modernizace operačních sálů nebo dialýzy.

Autoři | Foto Nemocnice Česká Lípa

Štítky nemocnice, pacient, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Jaroslav Kratochvíl, ČEZ, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipská nemocnice dokončila rekonstrukci dětského oddělení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.