Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonec chystá výstavbu nového pavilonu intenzivní péče

Jablonec nad Nisou připravuje výstavbu nového pavilonu intenzivní péče v městské nemocnici. Kapacita intenzivních lůžek už nestačí. Na stavbu, jejíž náklady se odhadují včetně DPH na 150 milionů korun, hledá město dodavatele, uzávěrka přihlášek je 7. října, zjistila dnes ve věstníku veřejných zakázek. Stavět by se mělo začít už na jaře příštího roku, nový pavilon chce nemocnice otevřít do dvou let. Jeho vybavení bude stát podle odhadů dalších 50 milionů korun.

"Důvodů pro výstavbu nového pavilonu je několik, zejména ale osm lůžek intenzivní péče už nestačí. Téměř denně musíme odkládat kvůli nedostatku lůžek plánované operace, někdy i posílat pacienty domů. Často musíme dříve překládat pacienty z intenzivních lůžek na normální pokoje, což je velkou zátěží pro ošetřující personál," řekl ředitel nemocnice Vít Němeček. Projekt počítá s dalšími čtyřmi lůžky intenzivní péče pro chirurgii, ale vznikne i prostor pro rozšíření ARO ze současných šesti na osm lůžek nebo dokonce deset.

Jablonecká nemocnice je městskou příspěvkovou organizací. V zařízení s 377 lůžky bylo loni hospitalizováno přes 15.700 lidí, dalších 196.000 podstoupilo ambulantní ošetření. Pacientů podle Němečka v posledních letech přibývá a potřeba intenzivních lůžek stoupá zejména v souvislosti se zrušením lůžkové chirurgie v Tanvaldu a interních oddělení v nemocnicích ve Frýdlantu a Semilech. Nemocnice podle ředitele zvažovala několik variant rozšíření. "Zvítězila varianta, která navazuje na chirurgický pavilon směrem k Hřbitovní ulici," doplnil ředitel.

Nový pavilon podle Němečka nebude pro nemocnici znamenat jen rozšíření kapacity intenzivní péče. "Bude tam mnohem větší a lepší personální a technická zastupitelnost mezi těmi jednotkami intenzivní péče a arem," řekl Němeček. V už existujících objektech bude navíc větší prostor pro rozšiřování tamních pracovišť.

Nemocnice nebude nákladný projekt financovat sama. Sto milionů dá město Jablonec, které je zřizovatelem nemocnice. Další peníze chce zdravotnické zařízení získat z evropských a státních fondů, část nákladů uhradí ze svého.

Autoři | Foto Nemocnice Jablonec nad Nisou

Štítky pavilon, Jablonec nad Nisou, nemocnice, intenzivní péče, Vít Němeček, Nemocnice Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chystá výstavbu nového pavilonu intenzivní péče  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.